Rada Evropy: Česko dostatečně neprověřuje kandidáty ve volbách

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik bachurek, Euro

Česká republika dosáhla určitého pokroku v boji proti korupci a v úsilí o dosažení transparentnosti financování politických stran. K tomuto závěru dospěla protikorupční skupina Rady Evropy (GRECO), podle které má ale Česko ještě stále co dohánět.

Skupina, která v minulosti vydala sérii doporučení, jak by Česko mělo postupovat, a která zemi průběžně hodnotí, ve své nejnovější zprávě například ocenila změnu trestního zákoníku umožňující postih nepřímého úplatkářství.

Upozornila ale na potřebu „vyjasnit, že všichni zaměstnanci státní správy, zejména ti, kteří vykonávají pomocné práce, spadají do působnosti ustanovení trestního zákoníku upravující úplatkářství a nepřímé úplatkářství“. Doporučila také „urychlit proces podpisu a ratifikace Dodatkového protokolu k Trestněprávní úmluvě o korupci“.

GRECO zároveň uvítala, že „po podstatné prodlevě“ česká Poslanecká sněmovna projednává „balíček novel zákona o politických stranách a hnutích a několika dalších volebních zákonů“, který po schválení napraví „četné nedostatky“.

RECO ale kritizovala Česko za to, že nepřichystalo žádné ustanovení, které by vztáhlo stávající standardy transparentnosti a monitoringu na individuální kandidáty ve volbách ve větších městec

Skupina upozornila, že politické strany a hnutí například budou nuceny sjednotit účetní knihy a účty, včetně účtů subjektů, které jsou s nimi přímo či nepřímo spojeny či které jsou jinak pod jejich vlivem. Zjednoduší se přístup veřejnosti k výročním finančním zprávám stran a hnutí a vznikne i speciální úřad, který bude jejich transparentnost monitorovat.

GRECO ale kritizovala Česko za to, že nepřichystalo „žádné ustanovení, které by vztáhlo stávající standardy transparentnosti a monitoringu na individuální kandidáty ve volbách ve větších městech“. „Také některé sankce za porušení pravidel transparentnosti financování politických stran nejsou dostatečně odrazující,“ zdůraznila skupina.

GRECO v závěru zprávy „opakuje svou podporu pokračujícím reformám, včetně vypracování Všeobecného volebního kodexu“.

Skupina GRECO sdružuje kolem 40 států. Zřídila ji Rada Evropy v roce 1999 za účelem monitorování států v oblasti dodržování antikorupčních standardů.