Rampula se vrací. Soud vyhověl jeho odvolání

Pražský městský soud vyhověl žalobě pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který ho loni v říjnu odvolal z funkce

Pražský městský soud vyhověl žalobě pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který ho loni v říjnu odvolal z funkce Zdroj: Mediafax

Pražský městský soud vyhověl žalobě pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který ho loni v říjnu odvolal z funkce. Státní zastupitelství od listopadu dočasně vede Stanislav Mečl. Ministr předpokládá, že podá proti rozhodnutí soudu kasační stížnost. Premiér Petr Nečas (ODS) je situací na Vrchním státním zastupitelství (VSZ) v Praze vážně znepokojen.

„Potvrzuji, že Městský soud v Praze dnes zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti o odvolání Vlastimila Rampuly z funkce vrchního státního zástupce v Praze,“ řekla mluvčí soudu Martina Lhotáková. Verdikt podle ní nabude právní moci ve chvíli, kdy ho Rampula dostane. Pospíšil může proti rozhodnutí podat do dvou týdnů od doručení kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta však nemá odkladný účinek.

„Je to velmi pozitivní informace, protože bylo vyhověno mé správní žalobě. Tímto rozhodnutím se opět obnovuje moje funkce vrchního státního zástupce v Praze,“ řekl České televizi Rampula.

Nečas vzal podle Jakuba Stadlera z tiskové služby úřadu vlády rozsudek soudu na vědomí. Další postup je podle něj plně v Pospíšilově kompetenci. „Předseda vlády také konstatuje, že je již rok trvající krizí na Vrchním státním zastupitelství v Praze vážně znepokojen,“ uvedl Stadler.

Pospíšil předpokládá, že kasační stížnost podá. „Zatím však neznám důvody pro rozhodnutí městského soudu,“ řekl s tím, že musí počkat, až je obdrží. O tom, jak bude konkrétně vypadat situace na VSZ v Praze chce co nejdříve jednat se Zemanem. „Pevně věřím, že tolik potřebná očista justice tímto nebude dotčena,“ uvedl.

V České televizi pak doplnil, že udělal pro personální očistu maximum a chce v tom pokračovat. Od počátku prý upozorňoval na to, že právní úprava ohledně odvolávání vedoucích státních zástupců je nedokonalá. Považoval však za čestnější udělat riskantní rozhodnutí a Rampulu odvolat než čekat dva nebo tři roky na novelu zákona. „Pokud to někdo vezme jako chybu, já to budu respektovat, pokud bych musel odejít, také to budu respektovat,“ uvedl ministr.

„Zatím to neznamená, že by se pan Rampula automaticky vracel do úřadu,“ řekl dočasně pověřený pražský vrchní státní zástupce Mečl. Ministr spravedlnosti podle něj může spolu s kasační stížností požádat Nejvyšší správní soud, aby pozastavil účinnost verdiktu. Zda to udělá, nechtěl předjímat. Také podle něj je nejprve nutné znát odůvodnění. Oba muži označili za nešťastné, že byl rozsudek zveřejněn bez konkrétních důvodů.

Peake: Varovala jsem vás

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) uvedla, že ministerstvo od počátku upozorňovala, že se při výměně na místě pražského vrchního státního zástupce pohybuje za hranou zákona. „Teď mohu jen doufat, že kroky nového vedení vrchního státního zastupitelství, včetně vyšetřování korupce, nebudou touto chybou ministerstva spravedlnosti znevěrohodněny,“ dodala.

Pospíšil loni v červenci vyhověl návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na Rampulovo odvolání. Vrchní státní zástupce se proti němu odvolal - podal si takzvaný rozklad, který Pospíšil v říjnu zamítl. Podle Lhotákové se verdikt městského soudu týká obou ministrových rozhodnutí.

Rampula spolu s dalšími třemi žalobci čelí kárné žalobě kvůli průtahům v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Ministr po nějakou dobu zvažoval, že ho dočasně zprostí i výkonu funkce státního zástupce, později však od tohoto záměru upustil.

Kárným žalobám čelí Rampula, náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek, Ladislav Letko, jenž případ MUS dozoroval, a Marcela Kratochvílová, která byla v souvislosti s kauzou sesazena z vedení odboru závažné hospodářské a finanční kriminality. Pospíšil kárnému senátu navrhl, aby je zbavil funkcí státních zástupců. Ministr jim vytýká především průtahy, část z nich označil za účelové. Mečl také v únoru navrhl odvolat z funkce náměstka Grygárka.

„V předmětné věci se necítíme vinni jakýmkoliv pochybením,“ reagovali ve společném vyjádření Rampula, Grygárek a Letko.