Rampula už úřaduje - odvolal šéfku odboru hospodářské kriminality

Vlastimil Rampula

Vlastimil Rampula Zdroj: CTK

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula odvolal z funkce ředitelku odboru závažné hospodářské kriminality Soňu Bělohlávkovou. Informoval o tom server Lidovky.cz. Neměla dostatečnou prověrku pro práci s utajovanými informacemi, ani o ni nepožádala. Od čtvrtka ji nahradí Radim Daňhel, který má podle mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Ireny Válové dostatečné zkušenosti z odboru hospodářské a finanční kriminality.

Podle mluvčí musí mít prověrku od NBÚ od roku 2009 každý ředitel odboru. „Paní doktorka nepožádala o prověrku, a tudíž nemůže pracovat se spisy, které jsou v režimu důvěrné,“ řekla Válová serveru Lidovky.cz. Státní zástupkyně přitom dohlížela například na kauzu údajné korupce při nákupu rakouských transportérů Pandur pro českou armádu.

Daňhel má podle Válové prověrku, zkušenosti s kauzami i s vedením. V minulosti prý působil jako ředitel dohledu na ministerstvu spravedlnosti.

Rampula se do úřadu vrátil minulou středu poté, co pražský městský soud zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) o jeho odvolání. Nastoupil po Stanislavu Mečlovi, který VSZ dočasně vedl od loňského listopadu. O tom, že Bělohlávková dosazená Mečlem nemá potřebnou prověrku, hovořil Rampula hned po nástupu. Stejná situace je prý i s šéfkou odboru trestního řízení Petrou Pavlánovou. Podle Válové zatím o prověrku také nepožádala, z funkce ji ale vrchní státní zástupce zatím neodvolal.

Pražský vrchní státní zástupce vrátil pravomoci svému náměstkovi Liboru Grygárkovi. Chce si také rozmyslet, jestli stáhne návrh na jeho odvolání.