Rath jde po roce ve vazbě k soudu. Líčení začne v srpnu

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Až 78 svědků chce předvolat Krajský soud v Praze v kauze poslance Ratha. V srpnu začne projednávat jeden z nejsledovanějších případů údajné korupce a zmanipulovaných výběrových řízení - Kauzu Rath, Pancová, Kott.

Hlavní líčení v kauze poslance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného z korupce začne 7. srpna. Krajský soud v Praze jednání zatím naplánoval do října, předvolává 78 svědků. Uvedla to mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

„Hlavní líčení je zatím je naplánované do 25. října 2013, což se může v závislosti na průběhu řízení změnit,“ uvedla mluvčí. Státní zástupce Petr Jirát podal obžalobu na bývalého středočeského hejtmana a deset jeho spoluobviněných počátkem dubna. Viní je z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Spis je rozdělený do více než 100 svazků, obžaloba čítá 88 stran.

Zůstávají ve vazbě

Vrchní soud nedávno zamítl stížnosti na prodloužení vazby u Ratha a dvou jeho spoluobviněných, bývalého poslance Petra Kotta a někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. Trojice pobývá ve vězení již zhruba rok.

Rath, Pancová a Kott jsou považováni za hlavní aktéry údajné korupční kauzy týkající se výběrových řízení ve Středočeském kraji. Policie a státní zástupce je viní z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení. Spolu s trojicí čelí podezření dalších osm lidí, ti jsou však již stíháni na svobodě.