Rebelové by zkrátili platnost vyšší DPH na rok

Petr Tluchoř

Petr Tluchoř Zdroj: ctk

Požadavky rebelujících poslanců ODS na úpravy vládního konsolidačního balíčku začínají dostávat konkrétní obrysy. Šestice, která minulý týden společně s ČSSD a komunisty návrh daňových a dalších změn potopila, by se zvýšením DPH souhlasila pouze za předpokladu, že platnost tohoto opatření by byla zkrácena ze tří na jeden rok. „Navrhovaná lhůta přesahuje mandát této vlády. Další by to už nezměnily,“ řekl o víkendu neformální vůdce vnitrostranické opozice Petr Tluchoř.

Nespokojení zákonodárci rovněž kritizují solidární milionářskou daň, vyšší daňovou zátěž pracujících seniorů nebo zrušení některých odečitatelných položek pro živnostníky. Vedle toho by se podle nich měly hledat větší úspory v povinných zdravotnických a sociálních výdajích.

Premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas ve včerejších Otázkách Václava Moravce odmítl jednotlivé požadavky komentovat. „Ještě v pátek pan kolega Tluchoř tvrdil, že si nebudeme posílat vzkazy přes média. Nechci v tuto chvíli nic hodnotit, budeme jednat,“ konstatoval Nečas.

Čtěte také:

Nečas: Spory o DPH zvyšují nebezpečí rozpočtového provizoria

Podle Tluchoře je spojení daňového balíčku s důvěrou hloupost

Premiér zopakoval, že má-li vláda pokračovat v konsolidaci veřejných financí, musí dostat rozpočtový deficit pod tři procenta HDP. „Balíček je krvavý politický kompromis, ale stojím za ním. ODS například prosadila zachování paušálů pro živnostníky, jejichž zrušení požadovali naši koaliční partneři,“ řekl Nečas. Také připomněl, že snaha jeho kabinetu snižovat schodek je ze dvou třetin realizována úsporami, pouze třetina daněmi. „To odpovídá přesně tomu, co považují za zlaté reformní pravidlo všechny respektované ekonomické instituce,“ dodal.

Podobně jako u návrhu daňových změn se křehká vládní většina začíná drolit i u majetkového . Tím, že se přehlasování senátního veta, k němuž koalice potřebuje 101 poslanců, odsunulo až na prosinec, dostali odpůrci restitucí šanci pokusit prosadit změny i do této předlohy. Z koaličních stran má výhrady část platformy vicepremiérky Karolíny Peake LIDEM, kritika zaznívá i od některých nezařazených poslanců. „Neschválení konsolidačního balíčku zvedlo domino efekt,“ komentoval situaci Nečas.

O kolik zvýší deficit jednotná DPH

Spory kolem sazby DPH posilují podle předsedy vlády Petra Nečase hrozbu rozpočtového provizoria. Pokud by v příštím roce platila dříve schválená jednotná sazba DPH ve výši 17,5 procenta, deficit by se podle něj zvýšil o 24 miliard korun. Zavedení jednotné sazby DPH od příštího ledna je reálné kvůli tomu, že není jisté, zda v dalším legislativním kolečku projde konsolidační balíček, který počítá se zvýšením DPH o jeden procentní bod.