Rebelové ODS požadují po Nečasovi další ústupky

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Odpůrci vládního daňového balíčku z ODS volají po dalších ústupcích svého stranického šéfa a premiéra Petra Nečase. Ten navrhuje zvýšit o jeden procentní bod pouze dolní sazbu daně z přidané hodnoty a horní sazbu ponechat na současných dvaceti procentech. To ale rebelům nestačí.

„Je to první krok správným směrem. Předpokládáme, že budou následovat další,“ řekl deníku E15 po včerejším tříhodinovém jednání poslaneckého klubu občanských demokratů jeden z kritiků daňových změn Marek Šnajdr. Ten trvá na tom, aby se DPH nezvyšovala vůbec.

Další z rebelů Boris Štastný nezvedne ruku pro zavedení daňové progrese, tedy druhé sazby daně z příjmu, která by měla dopad na lidi s příjmy převyšujícími čtyřnásobek měsíční průměrné mzdy v Česku. „Netrestejme schopné a úspěšné. Existuje sto a jeden způsob, jak se zdanění bohatých vyhnout,“ poznamenal.

Bez podpory ať už Šnajdra, Šťastného a dalších nespokojených poslanců se koaliční kabinet neobejde, protože i s nimi má přesně 100 hlasů. Potřebnou „stojedničku“ mu pomáhají zajistit Milan Šťovíček z opozičních Věcí veřejných nebo někteří nezařazení poslanci jako Michal Doktor či Pavel Bém. Třeba Doktor by ale zvýšení daní nepodpořil.

Podle informací E15 by ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s případným vyškrtnutím daňové progrese z balíčku souhlasil. V součtu by ročně vynesla částku, která z hlediska příjmové strany státního rozpočtu není nijak podstatná. Šéf státní pokladny rovněž naznačil, že by kývl i na zvýšení pouze dolní sazby DPH. Údajně se na tom už dohodl s Nečasem.

TOP 09 má však podmínky. Například žádá schválení církevních restitucí či penzijní reformy. „Jsme připraveni ke kompromisům, pokud to povede k zachování pravicové vlády,“ konstatovala po jednání stranického vedení TOP 09 její místopředsedkyně Helena Langšádlová.

Rebelové se shodují, že místo zvyšování daní je třeba hledat úspory na výdajové straně státních financí. O balíčku, s jehož schválením spojil svůj další osud, bude Poslanecká sněmovna znovu hlasovat na schůzi, která začne 23. října.