Reformě policie nestojí nic v cestě. Pouze Babiš

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se může pustit do vytvoření Národní centrály proti organizovanému zločinu. Všechny hlavní připomínky státních zástupců byly vypořádány. Z dohromady pětačtyřiceti zbývají jen čtyři technického rázu.

Proti reorganizaci policie, tedy sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru je nadále ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Chovancovi podřízení ladili s návladními plán na vznik národní centrály začátkem týdne. Ministrův náměstek Petr Mlsna uvedl, že útvar, který vznikne k 1. srpnu, se nebude moci zabývat jen jednou živou kauzou. O tom, kdo její vyšetřování povede, rozhodnou státní zástupci.

Pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová potvrdila, že případ bude muset být převeden na jinou složku. „Je fakticky vyloučeno, aby se jí zabýval nově vzniklý útvar,“ řekla.

Z kontextu materiálu pro vládu je zřejmé, že nová centrála se nebude moci zabývat kauzou úniků z policejních spisů, která se objevila v polovině května. Po třech letech prověřování byli obviněni detektiv protikorupční policie Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a celník Pavel Šíma. Vyšetřování bylo delegováno na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, přestože podle obecné příslušnosti případ spadá pod Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Nová centrála má další členy vedení
Náměstky ředitele vznikající Národní centrály proti organizovanému zločinu budou od srpna dosavadní šéfové protimafiánského útvaru Milan Komárek a protikorupční policie Jaroslav Vild. Ředitelem sekce závažné hospodářské trestné činnosti se stane Vildův náměstek Petr Lysák. Vyplývá to z podkladů pro vládu. Nový policejní útvar by měl mít čtyři sekce. Kromě korupce a závažné trestné hospodářské činnosti budou zaměřené na terorismus a extremismus, organizovaný zločin a na kybernetickou kriminalitu. V čele nové centrály bude Michal Mazánek, který nyní vede Úřad služby kriminální policie a vyšetřování.

Kromě samotné reorganizace se materiál zabývá i dosavadním personálním obsazením centrály. „Policie stále eviduje šest žádostí o propuštění ze služebního poměru v souvislosti s reorganizační změnou, přičemž tři odchody proběhly už k 1. červenci, ostatní se uskuteční v následujících týdnech,“ stojí v dokumentu. Jedním z policistů, který odešel, je bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta.

Babiš včera prohlásil, že se cítí z debaty o změnách v policii vyloučen. Nadále žádá odklad reorganizace. „Asistujeme při debatě ministra vnitra a policejního prezidenta se státními zástupci bez toho, abychom věděli, o čem diskutují,“ uvedl šéf ANO.