Rektoři bojkotují oslavy na Hradě. Podpořil je i pražský primátor

Pražský primátor Tomáš Hudeček

Pražský primátor Tomáš Hudeček Zdroj: E15 Anna Vackova

Na oslavu státního svátku na Hrad nepůjde více než dvacítka rektorů, zúčastnit se chtějí asi jen dva ze šestadvaceti. Ostatním vadí, že prezident nepozval jejich dva kolegy. Uvedl to místopředseda České konference rektorů Ivo Medek Zásadně prý ale odmítají politizaci akademické půdy. V České republice je 26 veřejných vysokých škol a dvě státní vysoké školy.

Rektorů, kteří odmítají přijít na Pražský hrad na oslavy 28. října, přibývá. Na jejich stranu se postavil i pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Ten se rovněž oslav státního svátku na Pražském hradě nezúčastní. Svým krokem chce podpořit rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity, které prezident Miloš Zeman na Hrad nepozval.

Primátor Hudeček podle svých slov chce rektory podpořit nejen jako politik, ale také jako přednášející. Hudeček přednáší na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. „Za této situace se nejenom jako primátor hlavního města, ale i jako člen akademické obce nemůžu zúčastnit ceremoniálu na Pražském hradě,“ uvedl s tím, že postoj prezidenta považuje za neuctivý vůči rektorům i akademickým svobodám. Prezident by měl být podle Hudečka nadstranický a umět se oprostit od maličkostí.

„Ve vyspělých zemích je samozřejmé, že rektoři patří k nejváženějším osobnostem v zemi. Chování Hradu je neúctou vůči vzdělání a vzdělanosti v této zemi,“ řekl Hudeček.

Narušení neutrality

Prezident Zeman nepozval na Hrad rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka a hlavu Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera. Bek se postavil proti tomu, aby prezident před volbami promlouval ke studentům univerzity. Podle Beka by vystoupením těsně před volbami byla narušena politická neutralita univerzity. „Jestliže tedy pan rektor Masarykovy univerzity prohlásil, že zakázal moji přednášku na této univerzitě, o kterou jsem mimochodem nepožádal já, ale Jihomoravský kraj, z důvodů, že bych tam prováděl předvolební agitaci, považuji to za urážku hlavy státu a na tuto urážku jsem reagoval jeho nepozváním,“ řekl Zeman.

Grubhoffer zase na jaře odmítl přijet na jmenování profesorů, protože mu vadilo, že Zeman odmítal jmenovat profesorem Martina C. Putnu. „Jestliže nejdříve někdo odmítne jedno pozvání, je zcela jasné, že není pozván podruhé,“ uvedl prezident

Rektoři nepřijedou

V ČR je 26 veřejných vysokých škol a dvě státní vysoké školy. Komora jejich rektorů v oficiálním usnesení uvedla, že pozvání na oslavu státního svátku vždy chápala jako symbolický projev významu vysokých škol pro společnost a stát. „Pozvání jen některých z nich (rektorů), a odmítnutí jiných proto považujeme za velmi nešťastné,“ stojí v prohlášení.

Předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl účast na oslavě odmítl už ve čtvrtek, dnes se k němu připojila řada kolegů. „Vzhledem k tomu, že nebyli pozváni rektoři Masarykovy a Jihočeské univerzity, jsem byl nucen svou účast odmítnout,“ uvedl například rektor Univerzity Palackého v Olomouci Miroslav Mašláň. Nepojede ani rektor Vysokého učení technického Karel Rais. „Vnímám rozdíl mezi soukromým večírkem občana Miloše Zemana, na který si může vybírat, koho pozve, a koho ne, a státním aktem oslavy státního svátku ČR, který pořádá jako prezident ČR,“ uvedl Rais.

Na ceremoniál naopak půjde například rektor Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem René Wokoun. „Přijde mi, jako by pánové byli na pískovišti a vzájemně si bourali bábovičky. To se mi nelíbí,“ uvedl Wokoun. Zúčastní se také rektoři dvou státních univerzit, a sice rektor Univerzity obrany Bohuslav Přikryl a rektor Policejní akademie Josef Salač. Stejný postoj zaujal rektor Mendelovy univerzity v Brně Jaroslav Hlušek a podle serveru iDnes.cz také rektor Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Marek Vochozka.

Pondělní slavnostní shromáždění ve Vladislavském sále je připomínkou vzniku samostatného československého státu. Prezident udělí vybraným osobnostem státní vyznamenání. Rektoři vysokých škol se oslav 28. října tradičně účastnili.