Restauratéři protestují proti paušálu

.

. Zdroj: Sdružení pro zaměstnanecké stravování, z.s

Po koronaviru se restauratéři bojí další hrozby. Proto se řada z nich připojila k výzvě proti zavedení tzv. stravovacího paušálu. Celkově ji podepsali zástupci více než 2000 restaurací a závodních jídelen.

Nejedna restaurace získává ze stravenek i více než polovinu tržeb přes obědy, výjimečně dokonce i 90 %. Paušál má zaměstnavatelům dát možnost, aby lidem namísto stravenek či dotovaného jídla v závodních jídelnách dali hotové peníze.

Je nasnadě, že taková možnost bude pro řadu lidí lákavá. Začnou na vedení firmy tlačit, aby jim namísto dosavadní podpory dalo paušál. Podle průzkumu provedeného mj. pro Svaz průmyslu a dopravy ČR takový tlak očekává 7 z 10 zaměstnavatelů. A téměř polovina by mu ustoupila.

Proč se restaurace bojí? Protože peníze na rozdíl od stravenek půjde použít na cokoliv. Třeba spoření na mobil, na oblečení, alkohol…

Pokud lidé změní svoje nákupní zvyklosti a omezí návštěvy restaurací přes obědy, těm klesnou tržby. A nezbude jim než zdražit, omezit nebo zlikvidovat polední menu, eventuálně rovnou zavřít. Pokud zdraží, opět se to projeví menšími prodeji jídel a roztočí se tak kolotoč nevýhodný pro spotřebitele i hospodského.

Peníze se přesunou převážně do obchodů.