Rittig není můj kamarád, brání se odvolaný Šťovíček

Odvolaný šéf Petr Šťovíček

Odvolaný šéf Petr Šťovíček Zdroj: CTK

Ministr zemědělství Marian Jurečka odvolal ředitele Státního pozemkového úřadu Petra Štovíčka. Vadily mu totiž Šťovíčkovy blízké styky s lobbistou Ivo Rittigem. Štovíček se brání, že Rittig nepatří do okruhu jeho známých.

„Odvolat ředitele Šťovíčka jsem se rozhodl poté, kdy mi nedokázal uspokojivě vysvětlit informace, které se v souvislosti s ním v uplynulých dnech objevily v médiích. Ztratil moji důvěru, a proto jsem ho z funkce odvolal,“ vysvětlil ministr Jurečka.

„Není nadále možné tolerovat, aby se tak vysoce postavení státní úředníci scházeli s takovými lidmi, jako je pan Rittig,“ uvedl k odvolání ministr. Lobbista Ivo Rittig je obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik (DPP).

Úřad nyní dočasně povede první náměstkyně ministra Jaroslava Beneš Špalková. Kdo se postaví do čela instituce, která rozhoduje mimo jiné také o církevních restitucích, zatím není jasné. Jurečka prý vhodného kandidáta prozatím hledá.

Jak uvedl server lidovky.cz, za Šťovíčkovým odchodem je prý reportáž televize Nova, která zveřejnila fotografie z oslavy narozenin kontroverzního pražského podnikatele Ivo Rittiga. Šťovíček mu na snímcích předává obraz, na kterém je Rittig vyobrazen jako řecký bůh Zeus. Šťovíček uvedl, že obraz byl míněn jako recese a nejednalo se o drahé umělecké dílo. „Podobný obraz jsem ostatně věnoval i jiným osobám při podobných příležitostech. Z oslavy narozenin, kde bylo odhadem více než 150 dalších lidí, jsem po chvíli odešel,“ řekl Šťovíček.

Následující rok prý Rittiga neviděl, není s ním v žádném kontaktu, nezná a nezajímá se o jeho současné aktivity. „Ivo Rittig nepatří do okruhu mých známých a nejedná se o 'mého kamaráda',“ dodal Šťovíček.

Petr Šťovíček
Do čela SPÚ jej 21. prosince 2012 jmenoval ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Před nástupem do čela SPÚ byl od dubna 2010 prvním náměstkem ředitele Pozemkového fondu ČR (PF ČR). Po odstoupení jeho ředitele Radima Ziky v červnu 2012 byl Šťovíček pověřen vedením fondu a jeho likvidací ke konci roku 2012 (kdy byl PF ČR nahrazen právě Státním pozemkovým úřadem).
Narodil se 14. září 1977. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a dva roky studoval na právnické fakultě v německém Bayreuthu. Pracoval v několika advokátních kancelářích, mimo jiné v pražské advokátní kanceláři KŠD Legal (dříve KŠD Šťovíček), kde v letech 2007 až 2009 figuroval jako společník.

Sobotka: Šťovíčkův nástupce může zlepšit pověst státní správy

Jak informovala Česká televize, ministr financí Andrej Babiš považuje odvolání ředitele Státního pozemkového úřadu za dobré rozhodnutí. Podle premiéra Sobotky může jeho nástupce zlepšit pověst státní správy. „Z hlediska zlepšení pověsti státní správy bude vhodné, pokud se funkce ředitele Státního pozemkového úřadu obsadí novým člověkem, nezatíženým podezřelými vazbami,“ podotkl.

Státní pozemkový úřad
Státní pozemkový úřad (SPÚ) spravuje a prodává státní zemědělský majetek a vykonává veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí, včetně restitucí církevního majetku.
Je organizační složkou státu, podřízenou ministerstvu zemědělství.
Vznikl na základě zákona k 1. lednu 2013. Jeho vytvořením se v jedné instituci spojily agendy vykonávané do té doby Pozemkovým fondem ČR a soustavou pozemkových úřadů. Jako důvod ke zřízení SPÚ uvedla vláda úsporu administrativních nákladů a agend.
Je tvořen ústředím se sídlem v Praze, krajskými pozemkovými úřady a jejich pobočkami.
Ředitele SPÚ jmenuje a odvolává ministr zemědělství. V čele úřadu byl od jeho vzniku Petr Šťovíček, který byl dnes odvolán z funkce.

Ministr Jurečka pozastavili výběrová řízení

Ministerstvo zemědělství pozastavilo veškerá výběrová řízení v hodnotě nad pět milionů korun v podřízených organizacích. Týká se to například Lesů ČR, Státního pozemkového úřadu či Národního hřebčína Kladruby. Po svém nástupu do funkce Jurečka pozastavil zadávací řízení přímo na ministerstvu v částkách nad 500 tisíc korun.

Veškeré pozastavené veřejné zakázky se podle ministerstva prověřují. „Mým záměrem je ušetřit na nákupu zboží a služeb. Rovněž mám ambici, aby se pozastavilo veškeré plýtvání s penězi daňových poplatníků, kupříkladu u marketingových akcí, které místo zlepšování image jednotlivých podřízených organizací byly dosud oprávněně terčem kritiky,“ potvrdil šéf ministerstva.

Na schůzi ODS mě nikdy nikdo neviděl, říká Rittig