Rittig obviněný v kauze Oleo Chemical byl propuštěn na svobodu

Ivo Rittig (archivní foto)

Ivo Rittig (archivní foto) Zdroj: CTK/Kamaryt Michal

Státní zástupce podal návrh na vazbu pro pět z deseti obviněných v kauze tunelování firmy Oleo Chemical. Lobbista Ivo Rittig ale mezi nimi není. Další čtyři obvinění budou propuštěni, ale u jednoho z nich žádá státní zástupce odebrání pasu.

„Jdu domů. Teď je večer, nebudu to komentovat,“ řekl propuštěný lobbista. Rittig také prohlásil, že on pas má.

U třech obviněných navrhlo státní zastupitelství podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové vzetí do vazby kvůli možnému ovlivňování svědků a u dalších dvou pro možný útěk a pokračování v trestné činnosti.

Šikana, nikoliv trestní řízení, vzkázal Rittig

Rittigova advokátka Katarína Kožiaková Oboňová prohlásila, že obvinění je vykonstruované a Rittig jej považuje nikoli za řádné trestní řízení, ale za šikanu. Obhájce provozního ředitele Oleo Chemical Radomíra Kučery Daniel Volák novinářům řekl, že jeho klient Kučera dopodrobna vypovídal a poskytl vyšetřovatelům součinnost.

Policie zatýkala v pátek

Policie v pátek v souvislosti s kauzou údajného vytunelování Oleo Chemical zasahovala na různých místech v Praze včetně Rittigovy vinohradské rezidence. Ve skupině zadržených jsou podle médií kromě Rittiga jeho právníci Karolína Babáková a David Michal či lidé z vedení Oleo Chemical. Jedním z obviněných je také Rittigův obchodní partner Peter Kmeť zastupující firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Aktuální případ týká dodávek pro společnost Čepro, státního distributora paliv, řekla Rittigova právnička.

Kmeť byl už dříve obviněn spolu s Rittigem, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym v případu údajně předražených jízdenek pro pražský Dopravní podnik. Nynější kauza Oleo Chemical podle lobbistovy advokátky už žádnou souvislost s dopravním podnikem nemá, ale obvinění stojí na podobné smlouvě s Cokeville Assets jako v případě jízdenek.

Kolibřík Roman Janoušek si lobbingem vydělal miliardy