Rittig odmítl vypovídat. Prý neví, na co se ho policie ptala

Ivo Rittig po výslechu

Ivo Rittig po výslechu Zdroj: CTK/Kamaryt Michal

Lobbista Ivo Rittig dnes odmítl na policii vypovídat v kauzách kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové. Žalobce údajně nebyl schopen srozumitelně vysvětlit, k čemu se má Rittig vyjádřit, zdůvodnila lobbistovu neochotu jeho advokátka Katarína Kožiaková Oboňová.

Pořádkovou pokutu za odmítnutí výpovědi Rittig nedostal, protože je v pozici obviněného a finanční sankce by byla považována za donucování k výpovědi. „Měl jsem úplně šílený pocit, protože někam jdete a vůbec nevíte, na co se vás ptají,“ řekl novinářům Rittig po opuštění policejní služebny, kde strávil necelou hodinu a půl. Dodal také, že si na policii postěžoval, že do médií permanentně unikají informace ze spisů. Podle Oboňové státní zástupce nedokázal vysvětlit, k čemu se má vyjádřit. „Tak jsme se nevyjádřili,“ sdělila novinářům.

Ivo Ištvan, šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství, které případ dozoruje, České televizi řekl, že rozhodně není pravda, že by Rittig nevěděl, k čemu se má vyjadřovat. „Byl řádně poučen,“ uvedl Ištvan.

Nejasnosti kolem předvolání zkritizoval před výslechem i obhájce Nečasové Eduard Bruna. Novinářům při svém příchodu na služebnu sdělil, že neví, k čemu má Rittig vlastně vypovídat, protože jediná spisová značka zahrnuje více kauz. S advokátem Josefem Lžičařem, který v jedné z větví případů kolem Nagyové zastupuje expremiéra Petra Nečase, se Bruna předem shodl na názoru, že lobbista by vůbec vypovídat neměl. A to s poukazem na to, že v jiné z větví - konkrétně v údajném vyzrazování utajovaných zpráv BIS - figuruje jako obviněný.

Spekulovalo se, že se jeho výpověď bude týkat údajných trafik pro exposlance ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Pavla Tluchoře. Podle informací České televize se měla týkat rovněž bývalého náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka, který v kauze Nagyová čelí obvinění ze zneužití pravomoci v souvislosti s jiným lobbistou Romanem Janouškem.

Rittig také poznamenal, že si dnes policii stěžoval na „fatální a permanentní“ únik informací ze spisu do médií. „Jako příklad jsem uvedl, že první výpověď, kterou jsem učinil v září 2013 a bylo mi odmítnuto vydat kopii, tak hned byla pověšena druhý den na jednom z velkých serverů na internetu,“ řekl s tím, že na serveru doteď visí v podstatě všechny jeho výpovědi.

Ranní koupel v Monaku

Rittig, který je v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik s dalšími čtyřmi lidmi obviněn z praní špinavých peněz a teprve nedávno mu byl vrácen pas, přijel do republiky na poslední chvíli. Ještě ve středu totiž na sociálních sítích zveřejnil fotografii ze svého pobytu v Monaku]]. „Ráno jsem se ještě koupal a teď jsem tady,“ řekl Rittig novinářům v dobré náladě, když na policii ráno přicházel.