Rittig vysoudil na ČT omluvu, ta ji musí odvysílat v Událostech

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: CTK/Kamaryt Michal

Česká televize se musí ve svém zpravodajském pořadu Události veřejně omluvit lobbistovi Ivu Rittigovi za odvysílané tvrzení, že policie zajistila v jeho firmách 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. Dnes o tom rozhodl odvolací Městský soud v Praze, který zrušil původní rozhodnutí obvodního soudu o zamítnutí Rittigovy žaloby na ochranu osobnosti. Rozsudek je pravomocný, televize se chce dovolat.

Rittig se po České televizi domáhal vedle veřejné omluvy také omluvy ve formě dopisu. To ale odvolací senát zamítl. Zároveň stanovil, že se ČT musí do budoucna zdržet opakování sporné části reportáže a že musí lobbistovi uhradit 34 tisíc korun jako náklady řízení.

„Česká televize se neztotožňuje se závěry odvolacího soudu. Vyčká písemného vyhotovení rozsudku a využije institutu dovolání,“ sdělila mluvčí instituce Alžběta Plívová. Věcí se tak bude zabývat ještě Nejvyšší soud.

Spor souvisí s majetkem, který policie zabavila v červnu 2013 při razii v kauzách kolem Jany Nagyové, šéfky kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase. Policisté zasahovali mimo jiné na úřadu vlády i u Rittiga a dalšího vlivného lobbisty Romana Janouška. Řada médií následně Rittiga se zajištěnými penězi a zlatem spojila. Až loni v březnu vyšlo při projednávání jiné Rittigovy žaloby u soudu oficiálně najevo, že u něj policisté při razii žádnou hotovost ani drahé kovy nenašli.

Reportáž, kterou lobbista napadl, odvysílala ČT 13. února 2014 v souvislosti se zadržením a obviněním Rittiga kvůli údajnému praní špinavých peněz z pražského dopravního podniku. Sama v ní sice zmínila, že Rittig spojení s penězi a zlatem odmítá, podle soudu to však učinila zkresleně.

Nepostupovala jako správné médium

„Žalovaná (Česká televize) měla jako sdělovací prostředek možnosti, jak pravdivost těchto tvrzení ověřit. Nepostupovala správně jako médium a její novináři se nezachovali tak, jak bylo záhodno,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Tomáš Novosad.

Dal tak z větší části zapravdu Rittigovu odvolání proti loňskému verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 4. Lobbista namítal, že nepravdivost tvrzení byla prokázána, a to samo o sobě znamená, že došlo k neoprávněnému zásahu do jeho osobnostních práv. Reportáž podle něj evokovala situaci podobnou chycení lupiče s lupem.

Obvodní soud přitom původně poukazoval mimo jiné na to, že Rittig má ve společnosti problematickou pověst a že je také veřejně znám jako velmi bohatý člověk, takže tvrzení, že u něj bylo nalezeno zlato a peníze, pro něj nemůže být urážlivé.

Několik dalších sporů

Rittig vede několik sporů na ochranu osobnosti. Na sklonku loňského roku částečně uspěl se svou žalobou proti ministrovi zahraničních věcí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), který lobbistu v červnu 2013 ještě coby opoziční poslanec označil při projevu na půdě Sněmovny za „lupiče“ a rovněž jej spojil s majetkem zabaveným při razii.

Soudy pravomocně rozhodly, že se za toto dehonestující spojení Zaorálek musí omluvit, zároveň se ale nemusí omlouvat za „lupiče“ ani platit požadovaných 100 tisíc korun.

Podle dalšího - zatím nepravomocného - rozsudku se má Rittigovi omluvit také vydavatelství Economia, a to za článek „Razie proti kmotrům“, který prý zasáhl do lobbistovy občanské cti. I v tomto případě ovšem soud zamítl Rittigův požadavek na stotisícové odškodné.

Napojení na pražskou politiku

Rittigovo jméno se objevilo v linii policejního prověřování, která sleduje napojení podnikatelských struktur na pražskou politiku a magistrátní finance. Rittiga, Janouška, komunálního politika Tomáše Hrdličku a někdejšího magistrátního úředníka Jiřího Tomana policie podezírá z ovlivňování veřejných zakázek, praní špinavých peněz a účasti na organizovaném zločinu.

Lobbista je kromě kauzy dodávky jízdenek pro pražský dopravní podnik obviněn také v kauze údajného vyvedení peněz z firmy Oleo Chemical a společně s Nagyovou rovněž v případu údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby. Stíhán je na svobodě.