Rošáda v Aeroholdingu pokračuje, Dvořáka má nahradit Řehoř

letiště Praha

letiště Praha Zdroj: E15

Konzultant Václav Řehoř by měl v čele Českého Aeroholdingu vystřídat Miroslava Dvořáka. V České televizi to řekl ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Řehoř má Aeroholding připravit na vstup na burzu. Babišův návrh ale nemá podporu koaličních partnerů, privatizaci pražského letiště zakazuje zákon. Řehoř se v pátek stal místopředsedou představenstva Českého Aeroholdingu.

Český Aeroholding je podle Babiše skvělé aktivum. Vidí v něm výborný zdroj peněz pro stát. Babiš v televizi dále upozornil na to, že vláda premiéra Petra Nečase prodala podíl 44 procent v Českých aeroliniích firmě Korean Air za 68 milionů korun. Nyní vláda nemůže rozhodovat o představenstvu bez souhlasu korejských aerolinií. Podle místopředsedy TOP 09 a exministra financí Miroslava Kalouska vstup korejských investorů ČSA zachránil.

Ministerstvo financí v pátek vyměnilo členy představenstva a dozorčí rady Českého Aeroholdingu. Mezi odvolanými členy představenstva je prezident ČSA Philippe Moreels, šéf obchodu ČSA Jozef Sinčák a šéf informačních a komunikačních technologií Aeroholdingu Josef Adam. Nově v představenstvu usedli Řehoř, bývalá auditorka u společnosti PwC Zuzana Tairová a právník z advokátní kanceláře White & Case Petr Pavelec.

Kalousek řekl, že Řehoř bude nepochybně Babišovým vazalem. „Na ty nejdůležitější místa si vždy vyberete ty, kteří vás slepě poslouchají. Je to váš styl. Já vám to nevyčítám, ale pokládám to za nesmírně nebezpečné,“ uvedl Kalousek.

Český Aeroholding sdružuje firmy vlastněné státem. Jeho dceřinými společnostmi jsou od dubna 2012 Letiště Praha - provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha, od září 2012 České aerolinie, od dubna 2012 Czech Airlines Technics poskytující služby v oblasti technické údržby letadel, od října 2011 Czech Airlines Handling zajišťující pozemní odbavení letadel a cestujících, od listopadu 2011 CSA Services nabízející především personální služby a od prosince 2011 Holidays Czech Airlines, nabízející volnou kapacitu v rámci pronájmu letadel s posádkou.