Rozhádanou pražskou koalici čeká další ze střetů

Pražská primátorka Adriana Krnáčová

Pražská primátorka Adriana Krnáčová Zdroj: ctk

Těsně před klíčovým jednáním zastupitelstva hlavního města by měly špičky ANO, ČSSD a Trojkoalice znovu řešit krizovou situaci ve vedení Prahy. Kvůli sporům o setrvání náměstka Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ) v radě není koalice už delší dobu schopna rozhodnout téměř nic důležitého. Řešení se však nerýsuje. ČSSD se cítí být vydírána Trojkoalicí, společně s ANO trvá na odchodu Stropnického. Toho naopak dosud vždy podpořili jeho kolegové ze Strany zelených, lidovci i hnutí Starostové.

„Ještě sami nevíme, zda se vůbec sejdeme,“ řekl včera šéf zastupitelského klubu zelených Petr Štěpánek. Právě na čtvrtečním zastupitelstvu může padnout návrh na odvolání Stropnického. A to, jak by se k němu zastupitelé postavili, by určilo další osud svazku v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Spekuluje se o tom, že může být navrženo i její odvolání.

„Kdyby hlasování vyvolala některá z koaličních stran, šlo by o porušení platné koaliční smlouvy,“ uvedl předseda pražských zelených Ondřej Mirovský. Totéž by se podle něj stalo, pokud by Stropnického odchod podpořili zastupitelé ze sociální demokracie nebo hnutí Andreje Babiše.

Stropnického drží popularita

I když jako náměstek nadále zodpovídá za územní rozvoj, je Stropnický přesvědčen, že přišel o většinu kompetencí a už nemá potřebné nástroje ani personál. Na návrh Krnáčové mu byla odňata příprava pražských stavebních předpisů. Navíc ztratil kontrolu nad Institutem plánování a rozvoje, jehož roční rozpočet je 300 milionů korun, a dohlíží už jen na magistrátní odbory s velmi omezeným vlivem. Zodpovědnost za předpisy i institut převzala primátorka.

Přesto se zdá, že je Stropnický ve výhodě. Nemalá část veřejnosti ho totiž vnímá jako bojovníka s developery. „Za postupem koaličních partnerů je tlak vlivných podnikatelů,“ zopakoval už několikrát.

ČSSD s ANO ujišťují, že o pokračování koalice stojí. Podmínkou však je Stropnického konec ve funkci. Podle předsedy klubu zelených Petra Štěpánka se v příštích dnech o budoucnosti nerozhodne. „Ty věci jsou v řešení. Jednání se mohou táhnout ještě týdny či měsíce,“ konstatoval.