Rozkol v koalici? Do čela NKÚ prosadily ODS a ČSSD Kalu

Miroslav Kala

Miroslav Kala Zdroj: E15

Po roce bezvládí bude mít Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) nového prezidenta. Stane se jím nynější viceprezident úřadu Miloslav Kala. S volbou nesouhlasí vládní strana TOP 09. Její místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek volbu označil za politický handl mezi ODS a ČSSD.

Poslanci zvolili kandidátem na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu jeho dosavadního viceprezidenta Miloslava Kalu (49). V tajné volbě získal od poslanců 108 hlasů. Do funkce ho musí ještě jmenovat prezident republiky Miloš Zeman. Kala je členem ČSSD, jeho jmenováním se uvolní post viceprezidenta úřadu. Podle údajných dohod by Sněmovna do této funkce měla zvolit poslankyni ODS Zdeňku Horníkovou.

Zvolením Kaly, kterého navrhla ČSSD a podporovala ODS dochází k další vládní rozrtžce. Strana TOP 09 totiž prosazovala do čela NKÚ šéfa Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslava Vaňka. Ten však při volbě nezískal dostatek hlasů.

Před volbou vystoupil ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a podpořil Vaňka jako kandidáta, který je sice členem ODS, ale je nestranný a má praxi i manažerské zkušenosti ve státní správě. Řekl také, že jde o to, zda kolegium NKÚ bude odkladištěm - „babyboxem“, nebo spíš „gerontoboxem“ - poslanců. Vyzval poslance, aby se zamysleli, zda „handl“ mezi ODS, ČSSD a KSČM ohledně volby členů vedení úřadu skutečně zvýší prestiž NKÚ i Sněmovny.

Dohnalův odkaz

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc mu na oplátku připomněl, že Sněmovna v minulosti zvolila prezidentem NKÚ Františka Dohnala, který byl stejně jako tehdy Kalousek členem KDU-ČSL a navíc byl hejtmanem Kraje Vysočina. Tejc popsal Kalu jako člověka, který má důvěru veřejnosti i občanských iniciativ, které se věnují boji proti korupci. Má podle něj také pověst člověka, který zlepšil pověst NKÚ po předchozím prezidentu Dohnalovi.

Dohnala často kritizovali poslanci z kontrolního výboru a vytýkali mu zejména údajné plýtvání s penězi. Rozhodli se hospodaření NKÚ zkontrolovat, ale Dohnal jim odmítal vydat potřebné dokumenty a hájil se tím, že poslaneckou kontrolu neupravuje žádný zákon. Soud ho nakonec za toto odmítání odsoudil, a tím jeho účinkování na čele NKÚ skončilo.

Miloslav Kala (49)
Vystudoval obor přístrojová, regulační a automatizační technika na strojní fakultě VUT Brno.
Nyní je viceprezident NKÚ (od 2008; od února 2012 NKÚ řídí)
Před vstupem do politiky pracoval v Adamovských strojírnách v Adamově jako konstruktér, vedoucí vývoje a vedoucí výzkumu, poté ve společnosti ADAST-SYSTEMS v Adamově, kde byl obchodním ředitelem a členem představenstva
V letech 2000 až 2002 byl starostou Blanska; v roce 2002 byl za ČSSD zvolen poslancem Poslanecké sněmovny, ve volbách v roce 2006 mandát obhájil; jeho poslanecký mandát zanikl v listopadu 2008 v souvislosti s jmenováním do funkce viceprezidenta NKÚ; ve Sněmovně byl Kala předsedou mandátového a imunitního výboru (2006-08); Kala mimo jiné zasedal ve správní radě Správy železniční dopravní cesty (2003-04) a v dozorčí radě České konsolidační agentury (2004-07).
Od loňského 20. února stojí Kala v čele NKÚ, neboť dosavadní prezident úřadu František Dohnal byl odsouzen k podmíněnému trestu za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu Poslanecké sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Podle zákona tak ve funkci skončil a řízení úřadu převzal viceprezident.

———————————————————