Rozladěný Bělobrádek kritizuje ANO: Dělají si z nás legraci

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Zdroj: ctk

Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek tvrdě kritizoval postup poslanců ANO během dnešního hlasování ve Sněmovně. Hnutí se při něm podle něj postavilo proti několika vládním návrhům, i když samo požaduje podporu pro ty své. Dělá si tím z partnerů legraci, míní Bělobrádek. Řekl to dnes ve Sněmovně.

ANO si v tomto týdnu stěžovalo na to, že poslanec ČSSD Ladislav Šincl, který se střetl s ministrem financí a šéfem ANO Andrejem Babišem, dal pozměňující návrh k novele zákona o pojišťovnictví z dílny Babišova ministerstva. Tento návrh chce ČSSD podpořit, koalice má přitom dohodu, že bude hlasovat pro vládní návrhy.

„Já myslím, že ten problém se vytvořil už dneska, kde u zákona, který měl před chvilkou pan ministr (zdravotnictví Svatopluk) Němeček a teďka paní ministryně (práce Michaela) Marksová, tak poslanci hnutí ANO 2011 systematicky hlasovali proti jejich návrhům. Takže, jestliže chtějí, abychom hlasovali pro jejich, tak se tak musí chovat taky,“ řekl viditelně rozladěný Bělobrádek.

Velký precedens

„To platí i pro ně. A ne, že oni budou říkat, že se mají podporovat návrhy jejich ministrů, ale budou proti návrhům ministrů koaličních stran. Takže, já si myslím, že to je velký precedens. A myslím si, že ochota hlasovat pro návrhy koaličních partnerů v případě, že oni sami nerespektují toto pravidlo, se bude limitně blížit nule,“ podotkl.

„Jestliže někdo říká, že chce nějaké pravidlo, a vzápětí ho poruší, několikrát, no tak pak to znamená, že ty pravidla nedodržuje, že si z nás dělá legraci,“ dodal lidovecký šéf.

Jeho vyjádření naznačuje, že přetrvává napjatá situace v koalici, kterou vyhrotila zejména kauza kolem poslance Šincla. Toho prý Babiš na jednání o novele pojišťovnického zákona zastrašoval, když údajně útočil i na Šinclovu rodinu. Babiš to odmítá a věc považuje za uzavřenou. Omluvit se nehodlá.