Rožnovská firma slaví úspěch na německém trhu

Ředitelka firmy Medites Pharma Libuše Franová a šéf firmy B.Braun ČR Martin Kuncek

Ředitelka firmy Medites Pharma Libuše Franová a šéf firmy B.Braun ČR Martin Kuncek

Globální lídr na trhu zdravotnických potřeb, německá skupina B. Braun, oznámil zahájení spolupráce s českou Medites Pharmou, výrobcem dialyzačních koncentrátů. Koncentráty zlepšují účinnost dialýzy a snížují spotřebu léku na ředění krve.

„Medites Pharma je předním výrobcem hemodialyzačních koncentrátů a splňuje evropské normy, které jsou pro nás základním pilířem pro navázání spolupráce,“ říká ředitel české pobočky B. Braun Martin Kuncek.

Společnost Medites Pharma dodává hemodialyzační koncentráty Citrasate a sterilní produkty pro akutní dialýzu. Citrasate je novinka na dialyzačním trhu, která obecně zlepšuje účinnost dialýzy a navíc až o jednu třetinu snižuje spotřebu Heparinu, léku na ředění krve.

Z výrobny dialyzačních přístrojů, jejichž cena dosahuje milionu korunZ výrobny dialyzačních přístrojů, jejichž cena dosahuje milionu korun | Foto: Tomas ZeleznyZ výrobny dialyzačních přístrojů, jejichž cena dosahuje milionu korunFoto: Tomáš Železný

Společnost Medites Pharma, firma z Rožnova, je dlouhodobým lídrem v dodávkách hemodialyzačních koncentrátů a i přesto, že dodává své výrobky na Slovensko, do Polska či Rumunska, nedaří se jí vstupovat na trhy ovládané nadnárodními korporacemi tak, jak by si představovala. To by měla změnit právě spolupráce s B. Braun.

„Pokud se nám do budoucna podaří nastartovat výrobu koncentrátů a sterilních produktů naplno, budeme mít pracovní uplatnění zhruba pro další dvě desítky zaměstnanců,“ říká Libuše Franová, výkonná ředitelka a jednatelka Medites Pharma. Firma z Rožnova pod Radhoštěm nyní zaměstnává 55 lidí.

Profil firem
Skupina B. Braun je globální lídr v oboru zdravotnických potřeb. Působí v Česku a na Slovensku od roku 1993, provozuje celkem 25 dialyzačních středisek a nefrologických ambulancí a zaměstnává 600 lidí.
Společnost Medites Pharma je jediným českým výrobcem hemodialyzačních koncentrátů pro chronické i akutní pacienty. Ročně vyrobí 3,8 milionu litrů hemodialyzačních roztoků pro chronické dialýzy a 300 tisíc litrů roztoků pro akutní dialýzy.