Růst ekonomiky se podle Kalouska příští rok zpomalí na jedno procento

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Růst české ekonomiky příští rok zpomalí na jedno procento, zatímco červencový odhad počítal se zvýšením o 2,5 procenta. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr financí Miroslav Kalousek, který nevyloučil, že růst by mohl být ještě nižší. Česko jako exportně orientovaná země se totiž bude potýkat se zpomalením ekonomiky v evropských zemích, řekl ministr. Novou prognózu ministerstvo financí zveřejní v pondělí.

„Víme již několik týdnů, že to (růst o 2,5 procenta) je prostě nereálné. Zpomalování ekonomiky v Evropě je mnohem rychlejší, než je běžná tvorba rozpočtové legislativy,“ řekl Kalousek. Ostatní makroekonomické údaje v říjnové prognóze budou „odpovídajícím způsobem“ horší než ty z červencového výhledu. To se bude zřejmě zhoršovat i dále. „Byl bych nesmírně šťasten, kdyby skutečně příští rok česká ekonomika rostla jedním procentem. Obávám se, že tomu tak nebude a že lednová prognóza bude výrazně horší než říjnová,“ dodal.

Říjnová prognóza bude podle Kalouska znamenat výpadek na straně příjmů státního rozpočtu na úrovni 17 až 18 miliard korun, což ještě lze vyřešit úsporami na výdajové straně rozpočtu. „Letošní výpadek příjmů ve výši 20 miliard korun také dokážeme vykompenzovat na výdajích, aniž bychom museli dělat nějaká zcela mimořádná opatření. To exekutiva zvládne v bilionovém rozpočtu,“ podotkl.

Říjnová prognóza sice podle Kalouska stojí na seriózních základech, nicméně zřejmě bude muset být v následujících měsících kvůli nejistému vývoji na zahraničních trzích znovu upravena. Ministerstvo financí připravuje zhruba tři scénáře dalšího vývoje. Zatímco optimistický scénář počítá pro příští rok s růstem tuzemské ekonomiky až o procento, další dva - krizový a katastrofický - berou v potaz její pokles. Při těchto variantách by vláda musela vypracovat „zásadní opatření“ v rozpočtové legislativě především na straně výdajů a možná i příjmů, řekl ministr. Případná opatření nechtěl specifikovat.

Ministerstvo financí v červenci zlepšilo pro letošní i příští rok odhad růstu české ekonomiky, a to na 2,5 procenta v obou letech. V roce 2013 by ekonomika měla podle dosavadních odhadů ministerstva růst o 3,3 procenta a následně v roce 2014 stoupnout o 3,9 procenta. Česká národní banka v srpnové prognóze očekává růst tuzemské ekonomiky pro letošní rok na 2,1 procenta. Pro příští rok centrální banka očekává růstu HDP o 2,2 procenta.

Růst české ekonomiky ztratil ve druhém čtvrtletí letošního roku dynamiku. Proti prvnímu čtvrtletí, kdy se HDP zvýšil mezičtvrtletně o 0,9 procenta, bylo tempo jeho růstu pouze desetina procenta. -