Růst minimální mzdy a konec sKaret, to jsou priority ministra Koníčka

Nový ministr práce František Koníček ještě jako šéf Lesů České republiky

Nový ministr práce František Koníček ještě jako šéf Lesů České republiky

Nový ministr práce František Koníček chce v čele ministerstva práce dohlédnout na ukončení kontroverzního projektu sKaret. Rád by také prosadil zvýšení minimální mzdy o 500 korun, což připravila jeho předchůdkyně Ludmila Müllerová (TOP 09). K dalším úkolům řadí zefektivnění čerpání finančních prostředků z Evropské unie, dokončení rozpracované legislativy a stabilizaci úřadu.

Podle nového ministra je potřeba, aby Sněmovna schválila senátní návrh zákona, který sKarty ruší. Proces ale bude záležitostí několika měsíců, uvedl. „Zcela určitě bych rád, aby se našlo plynulé, bezkonfliktní, ekonomicky akceptovatelné řešení pro stát a nalezení komfortu pro klienty,“ řekl Koníček. Ministr práce doufá, že s hledáním řešení pomůže smluvní partner projektu Česká spořitelna.

Nového ministra do funkce uvedl premiér úřednické vlády Jiří Rusnok. Předseda vlády podotkl, že Koníček do vedení resortu přichází jako krizový manažer. Zkritizoval přitom předminulé vedení úřadu za to, že přišlo s „technologickou revolucí“, kvůli které řada důležitých systémů nefunguje, jak má. „Je to krajně křehké a musím říct z hlediska ekonomického krajně neefektivní,“ řekl novinářům Rusnok. Předchůdcem Müllerové ve funkci byl Jaromír Drábek (TOP 09).

Koníček rozhodne o novém řešení

Problémem úřadu je zejména počítačový systém, který pro vyplácení dávek používají úřady práce. Podle ministerstva aplikace dosud plně nefungují. Úřad systém pořídil bez výběrového řízení. Antimonopolní úřad ho zakázal používat, rozhodnutí ale zatím zastavil. Vedení ministerstva přesto rozhodlo pořídit systém nový, a to v řádném tendru. Soutěž za 1,4 miliardy korun chtělo vyhlásit v červenci. O řešení tak bude nejspíš rozhodovat Koníček.

Předchůdkyně úřednického ministra Müllerová převzala řadu potíží po svém předchůdci ve funkci a stranickém kolegovi Drábkovi, který loni na podzim odstoupil po obvinění svého náměstka z podplácení. Ministryně ve funkci pobyla necelých deset měsíců. Podle mnohých měla snahu problémy řešit, situaci v resortu se jí prý podařilo zklidnit.

Rusnokův pokus nemusí skončit krachem, Zeman spoléhá na rozštěpení ČSSD