Šašek provokuje: Kuřáci to projeli

Šašek provokuje

Šašek provokuje Zdroj: Profimedia.cz

Jak šašek slíbil, předkládá druhý díl svého pozorování lobbingu v České republice alias Czechii. Po minule vyhlášeném vítězi (cyklisté) představuje jasného poraženého. Jsou jím kuřáci. Kuřácká lobby to kdysi dávno vzdala a vytvořila prostor pro mnohdy absurdní pokusy protikuřácké lobby (k highlightům nesmyslnosti patří heslo: kouření způsobuje slepotu, tedy totéž, co kdysi působila masturbace).

Podívejme se, co vše kuřácká lobby ztratila: reklamy na cigarety jsou zakázané.
Kouření téměř kdekoli je zakázané, popřípadě povolené jen podivnou samolepkou.

Kouřit v autě, kde jedou vaši (či cizí) potomci, je zakázané. Kouřit už nemohou ani celebrity, protože by daly špatný příklad mladým. A úžasné filmové scény, v nichž si někdo velmi esteticky zapálí, a dá tím cokoli jasně najevo, jsou už také passé. Nutno dodat bohužel.

Přitom by se s kuřáctvím dalo pracovat. Například sbližuje lidi, což se dnes daří máločemu. Každý zná partičky lidí postávající u popelníčku, diskutující, řešící problémy. Co se nevyřeší na cigáru, pravděpodobně se už nevyřeší. K dalším argumentům, který kuřácká lobby trestuhodně zanedbala, patří kultura.

Kouření je stovky let součástí naší kultury, kterou si teď všichni tak vehementně chtějí hýčkat. A co je významnější součástí naší kultury než jít ve dvě ve tři odpoledne do knajpy, dát si deset patnáct bíráčů a vykouřit u toho krabku dvě startek bez filtru? Co do počtu podobně jednajících lidí za poslední století je to rozhodně mnohem častější chování než třeba chození do divadla či na operu. A jistě by se našla řada dalších argumentů pro kouření včetně faktu, že zklidňuje plíce.

Otázka tedy je, proč to kuřácká lobby vzdala. Lepší varianta je racionální kapitulace. Protikuřácké kampaně jsou brutální a dokonale cílí na současná klišé (kult těla, zdraví, rakovina). Trapnější možností je spoléhání na dokonalý produkt, jehož popularita v čase neroste, ale ani neklesá. Takový přístup totiž není hoden žádné lobby!

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí