Šašek provokuje: Mileniálové v Riu

Šašek provokuje

Šašek provokuje Zdroj: Profimedia.cz

Představte si následující situaci. Máte docela velkou firmu s poměrně širokým týmem účetních. Chystají se roční uzávěrky a váš tým to nezvládne. Sice přijde do práce, ale prostě selže. Kvůli aktuálnímu étosu na finančáku („trestej té kmotry, co můžeš, třeba i víc“) dostanete pokutu, že si budete muset vzít půjčku, v horším případě to natolik naruší finanční toky, že to vaši firmu položí. A vy si kvůli nespláceným závazkům půjdete navíc sednout, protože teď to tak holt může chodit.

Co tato story naznačuje? Do práce si nechodíme odpočinout, nechodíme se tam radovat, nejdeme si to tam užít, zvlášť pokud máme vrcholné období roku, což pro každou profesi představuje něco jiného (pro novináře to můžou být například volby).

Přesto si někdo jede na vrcholnou událost svého roku (dokonce čtyřletí!) užívat. Jsou to někteří olympionici, kterým se sice nepovedlo dosáhnout na medaili (což by jim ani nikdo nezazlíval), ani nepodají nejlepší výkon sezony (což už je o poznání diskutabilnější ukazatel). Ale to nevadí, protože si to, citujme, „v Riu užili“.

Nejspíš to je dáno hloupými otázkami televizních reportérů (Tak, Karle, na medaili to nebylo. Jaké jsou pocity?), možná si sportovci hned po výkonu neuvědomují úplně cele, co říkají. Každopádně těch vět o užití si v Riu i přes nepříliš zářný výkon padlo už moc a to olympiáda ještě neskončila.

Ale možná to je náznak nové doby. Do pracovních procesů se sice neřítí, ale pozvolna už je externě dostrkávaná generace takzvaných mileniálů, jejichž vnitřní nastavení je mnohem blíž olympionikům než výše zmíněným účetním. Poučení je zjevné: hýčkejme si své účetní, protože příští generace ty uzávěrky nestihne, ale zase si je docela dobře užije.