Sázení na internetu plánuje Stanjura více zdanit. Je společensky škodlivé, míní

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Zhruba 600 milionů korun chce ministerstvo financí získat zvýšením daní pro většinu druhů hazardu. Opatření se má týkat například sázení na internetu, rulet nebo tombol. Ve hře je i politicky velmi výbušný záměr, který by naopak ulevil loterijním firmám, jako je Sazka. Ten už dříve prosazovali občanští demokraté. Proti je však většina vládních stran i opozice. Podrobnosti změn úřad Zbyňka Stanjury (ODS) zatím tají. Jsou součástí balíčku, jehož pomocí chce vláda srazit schodek státního rozpočtu o 70 miliard korun.

„Požádal jsem odborníky adiktology, aby rozčlenili hazardní hry podle jejich společenské škodlivosti a nebezpečí vzniku závislosti. Vidí vyšší riziko u her na internetu s větší četností opakování než například u nákupu papírových losů. Máme návrh expertů na rozřazení her na tři skupiny a otázkou politického rozhodnutí nyní je, jaké k nim přiřadit sazby,“ řekl Stanjura.

Experti dospěli k závěru, že sázení přes počítač či mobilní telefon vyvolá negativnější dopady než kamenné herny, které byly až doposud hlavním terčem omezení a zákazů. Pracovní návrh k úpravám zdanění hazardu má podle ministerstva zároveň zvýšit příjmy státu.

Nyní platí pro hraní o peníze dvě sazby 23 a 35 procent, možné je zavedení dalších pásem. Třeba kamenná kasina by místo 23 procent mohla nově platit ze svých zisků 30 procent. Stejně by vzrostla daň i sázkovým kancelářím z internetových kurzových sázek.

Konečnou podobu konsolidačního balíčku včetně nových pravidel pro zdanění hazardu mají šéfové pětice koaličních stran odklepnout na začátku května, po schválení vládou začne soubor opatření na snížení rozpočtového schodku projednávat Poslanecká sněmovna. Balíček má začít platit od ledna příštího roku.

Nejsledovanější bude debata o případném snížení daně loterijním firmám. To navrhl už loni na podzim při snaze vlády hledat peníze pro boj s energetickou krizí předseda poslanců ODS Marek Benda. S předlohou přišel v nevhodnou dobu, a navíc bez projednání v koalici. „Nebyl jsem kritizován za podstatu návrhu, všichni souhlasí, že je to správný krok,“ hájil se Benda.

Vyšší zdanění hazardu má ve sněmovně jasnou podporu, možná úleva loterijním firmám by však znovu narazila. „Nedovedu si představit, že nepodpoříme například matky samoživitelky a loterijním společnostem budeme snižovat daně,“ uvedl místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerová už Stanjura o této variantě v parlamentu hovořil před Velikonocemi. „Pevně věřím, že to byl jen špatný velikonoční vtip,“ řekla.

Třiadvacetiprocentní sazba se dříve vztahovala právě i na loterie. K jejich přeřazení do vyšší, 35procentní sazby došlo za vlády Andreje Babiše. Stanjura s Bendou a dalšími 39 poslanci to tehdy neúspěšně napadli u Ústavního soudu. 

Odvody z hazardu v minulém roce výrazně vzrostly, státní pokladně vynesly přes 17 miliard korun. V roce 2021 činilo inkaso 12,5 miliardy. V minulosti získával stát ze sázení v průměru deset miliard ročně.

Kdo tvoří současnou vládu ČR?

Video placeholde
Kdo tvoří vládu České republiky? • Videohub E15