Ekonomika letos neklesne, očekává Stanjura. Předpověď inflace ministerstvo zhoršilo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) Zdroj: Archiv Blesku

Česká ekonomika letos poroste o 0,1 procenta, předpovídá ministerstvo financí. To tak zlepšilo svou dosavadní prognózu, v níž předpokládalo pokles hrubého domácí produktu (HDP) o 0,5 procenta. Inflační výhled rezort naopak zhoršil o půl procentního bodu na průměrnou roční hodnotu 10,9 procenta.

V letošním prvním čtvrtletí ekonomika mezikvartálně klesla o 0,2 procenta. Už ve druhém čtvrtletí má ale HDP růst, předpovídá ministerstvo. Příští rok má HDP růst o tři procenta.

„Po covidové pandemii se tak v další krizi znovu potvrzuje odolnost české ekonomiky,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

U inflace ministerstvo dál předpokládá, že se přístí rok přiblíží svému dvouprocentnímu cíli. V nejbližších měsících ale ještě inflace zůstane dvouciferná, uvedl ředitel odboru hospodářské politiky ministerstva financí David Prušvic.

Ministerstvo zároveň zveřejnilo svou předpověď deficitu veřejných financí. Ten by měl nepatrně klesnou na 3,5 procenta HDP. Mírně by se mělo snížit i celkové zadlužení. Ministr Zbyněk Stanjura uvedl, že stát sice letos vydá méně na kompenzace vysokých cen energií, zároveň ale oproti očekávání klesne výběr daně z mimořádných zisků a odvodů z nadměrného zisku při výrobě elektřiny.