Sázkový zákon prý neladí s právem EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Legislativní rada vlády nesouhlasí s návrhem nového zákona o provozování sázkových her z dílny ministerstva financí. O návrhu bude jednat vláda na svém dnešním zasedání a rada doporučila ministrům a jejich šéfovi Petru Nečasovi (ODS) návrh neschválit. „Návrh zákona je s právem EU neslučitelný,“ píše šéfka rady a místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) ve stanovisku rady, které má deník E15 k dispozici.

Podle stanoviska rady je návrh předkládán se 67 nevyřešenými připomínkami ze strany nejen vládních legislativců, ale i ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva školství, ochránce lidských práv, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže či čtyř krajů.

Jako hlavní důvody neslučitelnosti s právem EU uvádí rada to, že zájemci o českou licenci pro sázky musí mít sídlo na území ČR, že to může být pouze akciová společnost s akciemi na jméno a že musí v ČR disponovat „kamennými“ pobočkami. Tyto požadavky již dříve kritizovaly zahraniční sázkové firmy jako betfair či bwin, podle nichž jsou příliš tvrdé. On-line sázky tak tyto firmy nabízejí v Česku ze serverů provozovaných na Maltě či Gibraltaru. Firmy tvrdí, že podle unijního práva není nelegální nabízet on-line sázení ze zahraničí.

Pokud by stát podmínky zmírnil, o českou licenci by stály. „Hlavní problém i předkládané novely je stále stejný – a to, že je to úprava, která nepřitáhne provozovatele sázek do ČR. Náš zájem o licenci trvá, a když ji dostaneme, budeme plnit všechny povinnosti včetně placení daní,“ řekl deníku E15 právník betfairu Martin Lyčka.

Podle ministerstva financí je ale návrh prvním krokem při odstraňování problematických ustanovení z pohledu práva EU. Stávající právní úprava totiž umožňuje zahraniční majetkovou účast pouze v případě sázkových her v kasinu, předkládaný návrh tuto možnost rozšiřuje na všechny druhy sázkových her.

Podle ministerstva financí se nedá plná liberalizace uspěchat, podle některých názorů není ani politicky průchodná. „Unáhlená liberalizace by mohla vést k negativním důsledkům a nevymahatelnosti práv a povinností vyplývajících z provozování sázkových her,“ řekl mluvčí úřadu Ondřej Jakob.