Schvalování evidence tržeb se může protáhnout do února, připouští ANO

Ministr financí Andrej Babiš obhajoval ve Sněmovně EET

Ministr financí Andrej Babiš obhajoval ve Sněmovně EET Zdroj: ctk

Sněmovní schvalování elektronické evidence tržeb se může protáhnout do února, připouští vládní hnutí ANO. V debatě budou moci vystoupit všichni řádně přihlášení poslanci, řekl předseda poslanců hnutí Jaroslav Faltýnek. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura si myslí, že si vláda závěrečné hlasování o EET naplánovala na 10. února. Takové datum by podle něj koalici vyhovovalo, protože by pak nestihla EET spustit před krajskými volbami.

Panují zřejmě obavy, že v případě silovějšího postupu by mohly vládní strany narazit u Ústavního soudu, pokud by se na něj opoziční pravice obrátila. TOP 09 i ODS ohlásily, že budou postupovat tak, aby Sněmovna zákon nikdy neschválila.

„Chceme dát prostor všem přihlášeným poslancům, abychom slyšeli jejich názor a mohli jejich argumenty vyvrátit. Neumím odhadnout přesně, kdy bude vyčerpána rozprava, může se to posunout do měsíce února,“ uvedl Faltýnek. Poslanec ANO Jan Volný mluvil neurčitě o několika dalších jednacích dnech.

Zatím v debatě, která ve třetím čtení potrvá i s dneškem čtvrtý jednací den, vystupovali řečníci s přednostním právem. Na řádně přihlášené poslance se zatím vůbec nedostalo. Faltýnek doufá, že dnes se už ke slovu dostanou. Apeloval prý v tomto směru na předsedy poslaneckých klubů. „Já dnes dám přednost kolegům. Myslím, že každý má na srdci poměrně dost značné výhrady vůči tomuto systému,“ řekl novinářům předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podá ODS ústavní stížnost?

Sněmovna dnes na návrh ANO rozhodla o omezení řečnické doby. Návrh, aby dolní komora o evidenci tržeb debatovala i po 14:00, kdy končí obvyklý čas pro schvalování zákonů, ale neprošel.

Opozice ho vetovala. Dnešní postup koalice podle šéfa ODS Petra Fialy není sám o sobě důvodem na podání ústavní stížnosti. O případném podání ústavní stížnosti ODS rozhodne až na základě průběhu celé debaty. Fiala přitom nemá obavy, že by dnešní odmítnutí rozšíření debaty oslabilo šance na úspěch jeho strany při případném sporu před Ústavním soudem.

Ministr financí Andrej Babiš zpochybnil myšlenku ODS, že by koalice odsunula schválení EET tak, aby byl předpis účinný až po volbách. „Tradiční politici se chovají podle voleb, já se budu chovat stále stejně. Je mi úplně jedno, jestli jsou volby, nebo nejsou volby, to je absolutně nesmyslná spekulace,“ řekl novinářům.

Vláda si od elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Varuje také před možným zneužitím získaných dat.