Schwarzenberg: Bátora se na školství hodí jako pedofil do dívčí školy

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: Foto E15 Anna Vackova

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se dnes poprvé vyjádřil ke slovnímu útoku personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory. Ten nemá podle šéfa české diplomacie ve své funkci co dělat. Napsal to dnes deník Právo.

„Jde o to, aby člověk s jeho názory nebyl na takové pozici. Ať třeba na ministerstvu školství řídí sklad tužek, ale zrovna personální oddělení, to je moc,“ řekl Schwarzenberg.

Podle ministra se Bátorovy názory vymykají všem „normálním“ demokratickým postojům. „Zkuste na ministerstvo školství strčit nos a uvidíte, proč jsem to řekl. Kdyby to byl účetní na ministerstvu zemědělství, tak proti tomu nic nemám. Zrovna s těmi názory na školství, to nejde. To je jako kdybych ustanovil známého pedofila ředitelem dívčí školy. Chcete-li, ohrožuje to mravnost politiky,“ prohlásil.

Bátora Schwarzenberga na sociální síti Facebook označil za „chudáčka starého“. Reagoval tak na ministrův výrok, že se na ministerstvo školství hodí jako „pazdeří k jisté části těla“. Na protest proti Bátorovu výroku opustili ve středu ministři za TOP 09 jednání vlády a požadují odchod náměstka z funkce. To ale Bátorův šéf Josef Dobeš odmítl. Schwarzenberg dnes potvrdil, že jeho strana bude jednání kabinetu bojkotovat i nadále.

Ministr se také pozastavil nad příčinou současné vládní krize. Bylo by podle něj pochopitelné, kdyby se kabinet rozhádal kvůli rozpočtu, ale současná situace podle něj pochopitelná není. Bátorovy postoje by byly přijatelné, kdyby byl soukromou osobou. „Ale ve veřejné činnosti je tato republika nemůže tolerovat a tato vláda by to také tolerovat neměla. Pěstitele vína také nedosadím jako ředitele protialkoholické léčebny U Apolináře a léčebnu nenechám financovat firmou Jelínek,“ uzavřel Schwarzenberg.