Schwarzenberg: Bez Kalouska TOP 09 ve vládě nebude

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK

Setrvání TOP 09 ve vládní koalici bez ministra financí Miroslava Kalouska není podle předsedy strany a vicepremiéra Karla Schwarzenberga představitelné. Řekl to dnes v České televizi (ČT). K odvolání místopředsedy TOP 09 Kalouska dnes premiéra Petra Nečase (ODS) vyzval sněmovní bezpečnostní výbor kvůli údajnému zasahování ministra financí do kauzy kolem nákupu letadel CASA.

„Vláda nastoupila s jistým programem, a ten nese razítko Miroslava Kalouska. On je opravdu hlava a srdce reforem. Nemohu si představit, že bychom ve vládě pokračovali bez něho,“ řekl Schwarzenberg.

Sněmovní bezpečnostní výbor prosadil výzvu k odvolání Kalouska hlasy opozice. Podle členů výboru jsou Kalouskovy aktivity vůči policii v rámci kauzy CASA v demokratickém právním státu nepřípustné.

Kalousek už dříve potvrdil informaci médií, že byl v telefonickém kontaktu s vyšetřovatelem případu letounů CASA Jiřím Mazánkem. Vyšetřovatel oznámil žalobci v případu CASA, že vnímal ministrův telefonát jako nátlak, ale Kalousek zastrašování popírá.

Později policejní prezident Petr Lessy uvedl, že také jemu kvůli kauze ministr financí volal a vyčítal mu postup policie v této věci. Kalouskova verze je však zcela jiná, se šéfem policie prý mluvil hlavně o penězích na nové policejní automobily Volkswagen Passat.

Lessy to v rozhovoru v ČT znovu odmítl. „To je holý nesmysl. O vozy by musela požádat dopravní policie, a navíc již nyní máme plný počet těchto vozidel, které policie potřebovala,“ uvedl.

Ani Kalousek, ani Lessy nemají nahrávku telefonního rozhovoru. Policejní prezident ale sdělil, že klidně podstoupí test na detektoru lži. V ČT rovněž řekl, že existuje minimálně důkaz kontaktu ministra s vyšetřovatelem Mazánkem. „Ministr financí popřel SMS vyšetřovateli, na základě které mu pak pan Mazánek volal. Tato SMS je zadokumentována a dnes byla předána Generální inspekci bezpečnostních sborů. Byla odeslána z čísla, které používá ministr Kalousek,“ uvedl.