Schwarzenberg neudržel svůj náskok z velkých měst

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: Euro Hynek Glos

Poražený prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg si v druhém kole prezidentských voleb nedokázal udržet vysoký procentuální zisk hlasů, který si v prvním kole odnesl od voličů z velkých měst. V sídlech jako Praha, Brno či Plzeň sice vyhrál, jeho náskok před vítězem voleb Milošem Zemanem byl ale menší, než napovídalo hlasování před dvěma týdny.

Ve druhém kole zvolilo Schwarzenberga 66 procent Pražanů, oproti svému rivalovi získal téměř dvojnásobek hlasů. Náskok v prvním kole byl ale ještě výraznější, tehdy mu svůj hlas dalo 261 tisíc Pražanů, zatímco Zemanovi jen 130 tisíc.

Podobně neúspěšný byl Schwarzenberg v Brně, přestože i zde vyhrál. V prvním kole měl o téměř třetinu příznivců více, během včerejšího a dnešního hlasování se jeho náskok v moravské metropoli ztenčil na 15 procent. Podobně se Schwarzenebrgův náskok ztenčil i v Plzni či Českých Budějovicích.

Zeman si naopak náskok z měst, kde v prvním kole vyhrál, dokázal udržet. V krajském městě Vysočiny Jihlavě měl v prvním i druhém kole o necelou třetinu více voličů, než Schwarzenberg. V Ostravě pak svůj náskok dokázala ještě zvýšit, v druhém kole měl ve rovnání se Schwarzenbergem téměř dvojnásobek hlasů. Stejně tak si budoucí hlava státu udržela mírnou převahu v Ústí nad Labem.

Prezidentská volba online na E15.cz

Sledujte aktuální vývoj, první odhady a reakce v přímém přenosu, který poběží až do sobotní půlnoci: