Schwarzenberg opustil Sněmovnu. Nečas prý nevěří vlastní vládě

Karel Schwarzenberg a Petr Nečas na dnešním jednání Sněmovny

Karel Schwarzenberg a Petr Nečas na dnešním jednání Sněmovny Zdroj: ctk

Vicepremiér a prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09) opustil jednání Poslanecké sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě. Protestuje tak proti tomu, že premiér Petr Nečas s vládou nekonzultoval svůj podpis pod prezidentskou amnestií. Schwarzenberg to považuje za projev nedůvěry.

Šéf TOP 09 chápe prezidentovo právo amnestii vyhlásit, premiérův postup ale pokládá „za mírně řečeno chybný“ a „velice ho pobouřil“. Ústavní realita vyžaduje, aby byla vláda informována, řekl Schwarzenberg.

Jako první místopředseda vlády se prý o amnestii dozvěděl stejně jako ostatní obyvatelé z Klausova novoročního projevu. „Když jsem byl seznámen s obsahem, byl jsem zděšen,“ uvedl. Premiér dal svým postupem podle Schwarzenberga najevo, že nedůvěřuje ani vlastní vládě.

Nečas se hájí slovy, že amnestii musel podle ústavních zvyklostí podepsat. Také podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) patří amnestie k případům, v nichž je spolupodpis premiéra právní. Podepsat ji tedy prý musí, ač s ní politicky nesouhlasí.

Druhý z prezidentských kandidátů Miloš Zeman (SPOZ) už dříve prohlásil, že je zásadním odpůrcem jakékoli amnestie. V tomto případě prý o to zásadnějším, že se týká i podezření v případech takzvaných tunelářů. Zeman soudí, že rozšíření amnestie i na lidi, kteří byli viněni „z velkých zlodějin“, je naprosto nepřípustné.