Schwarzenberg si do urny hodil svůj neplatný hlas

Karel Schwarzenberg při volbě

Karel Schwarzenberg při volbě Zdroj: ctk

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09) hodil do volební urny hlasovací lístek bez obálky, jeho hlas je tak neplatný, vyplývá z fotografií z volební místnosti v Sýkořici na Rakovnicku. Schwarzenberg následně omyl potvrdil.

„Do očí mi blejskali a to nesnáším, vždycky mne po tom bolí oči,“ vysvětlil pětasedmdesátiletý kandidát. Situaci označil za omyl. „Stává se, kdybych si zlomil nohu, bylo by to horší,“ podotkl. S úsměvem pak poznamenal, že by bylo „blbé“, kdyby s Milošem Zemanem prohrál o jeden hlas.

Prezidentská volba ŽIVĚ na E15.cz

Sledujte aktuální vývoj, první odhady a reakce v přímém přenosu, který poběží až do sobotní půlnoci:

Poté, co Schwarzenberg odešel z volební místnosti, se jeho tým ohradil proti dnešnímu inzerátu v předvolební kampani, který vyzývá k tomu, aby ho lidi nevolili. Podává kvůli tomu trestní oznámení. Text inzerátu se týká poválečného uspořádání Československa a takzvaných Benešových dekretů.

Schwarzenbergův tým dospěl k názoru, že inzerát porušuje volební zákon a je možná šířením poplašné zprávy, řekl mluvčí Marek Pražák. Volební štáb jeho rivala Miloše Zemana (SPOZ) se od inzerátu distancoval a sdělil, že s ním nemá nic společného.

V inzerátu, který vyšel v deníku Blesk, se mimo jiné píše „Nevolte Karla Schwarzenberga“. Stojí tam například, že řekl, že by měl být prezident Eduard Beneš podle dnešních zákonů postaven před Haagský tribunál pro válečné zločince. Dále v něm stojí, že šéf TOP 09 považuje poválečný odsun Němců za nespravedlivý, aniž bere na zřetel mnichovský diktát, a považuje Benešovy dekrety za neplatné.

Poválečná legislativa a odsun německojazyčného obyvatelstva se staly horkým tématem závěru kampaně.

Moc bezmocných médií