Schwarzenberg: Spor o Bátoru je zásadní, jde o směr české politiky

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ctk

Spor kolem působení předsedy konzervativní iniciativy D.O.S.T. Ladislava Bátory na ministerstvu školství je zásadní téma. Proti fašizujícím tendencím je třeba včas bojovat a v české politice by měly zvítězit zásady lidských práv, nikoliv představy, které připomínají období druhé republiky. Na dnešní poradě českých velvyslanců v Praze to řekl ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg se ke sporu, který v posledních dnech komplikuje jednání vlády, vyjádřil v rámci svého projevu k českým velvyslancům v souvislosti s podporou lidských práv v diplomacii. Poznamenal, že se pustil do tvrdého politického střetu, který si sám vyřídí. Jde podle něj ale o důležitou věc.

„Otázka ochrany lidských práv a včasného boje proti fašizujícím tendencím je pro mě klíčovou otázkou mého celého politického života. To není nějaká povrchní letní bouře během okurkové sezony,“ prohlásil Schwarzenberg. Podle ministra jde o to, zda bude česká politika i nadále postavena na zásadách lidských práv, nebo na představách, které připomínají představy z doby takzvané druhé republiky, tedy období před druhou světovou válkou. „A to nebyly nejslavnější okamžiky našeho národa,“ poznamenal Schwarzenberg. Ministr byl dnes po dovolené poprvé v úřadu, v době, kdy spor ve vládě vypukl, v Praze nebyl.

Ministři za TOP 09 odmítají chodit na zasedání vlády kvůli výhradám k Bátorovi, který podle nich Schwarzenberga urazil poznámkou na facebooku, v níž ministra mimo jiné označil za „chudáčka starého“. TOP 09 ale vadí také Bátorovy vazby na českou krajně pravicovou scénu. Prezident Václav Klaus a lidé z jeho okolí v minulých týdnech několikrát Bátoru hájili a označovali jej za oběť štvanice.