Se Zemanem se rozloučilo jen pět členů končící vlády, z TOP 09 nikdo

Pražský hrad, prezident

Pražský hrad, prezident Zdroj: archiv

Ze 17 členů vlády Petra Nečase přijali pozvání prezidenta Miloše Zemana na hradní rozlučku jen čtyři ministři v demisi a končící premiér. Chyběli například politici z TOP 09 nebo dosluhující vicepremiérka Karolína Peake. Naopak dorazili šéfové resortů životního prostředí, školství, obrany a ministr bez portfeje Petr Mlsna.

Ve středu bude Zeman jmenovat úřednickou vládu v čele s premiérem Jiřím Rusnokem. Politici končícího kabinetu hlavě státu vyčítají, že při sestavování nové vlády obešla jejich parlamentní většinu.

Na Hrad si proto našel cestu jen premiér Petr Nečas, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, ministr školství Petr Fiala a dva členové končící vlády, kteří budou zřejmě působit i v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka. Tedy jak šéf obrany Vlastimil Picek, tak ministr bez portfeje a šéf legislativní rady vlády Petr Mlsna, který se zřejmě ministryně spravedlnosti Marie Benešové a dál povede i legislativní radu.

Chalupa měl zrovna volno

Pondělní akce na Hradě měla být podle kancléře Vratislava Mynáře důstojným rozloučením Zemana se členy odcházející vlády. Chalupa ČTK sdělil, že večeři chápe jako oficiální setkání hlavy státu se členy končící vlády a že jeho účast nesouvisí s postojem k rozhodnutí prezidenta jmenovat Rusnoka premiérem.

„Účast na dnešní večeři na mém nesouhlasu nic nemění,“ uvedl. V pátek se Chalupa podrobil plánovanému chirurgickému zákroku očí. „Nyní jsem v rekonvalescenci. Neměl jsem tedy na dnešek žádný program a na rozdíl od mých kolegů jsem nemusel nic rušit,“ dodal.

Kuba musel na dlouho plánovaný výjezd

Ze setkání se omluvila například dosluhující vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), a to kvůli dovolené. Nepřišel ani úřadující šéf ODS, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který bude na dlouho plánovaném výjezdu ODS v Ostravě. Účast odmítli také Zemanův sok v prezidentské volbě, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a jeho stranický zástupce, ministr financí Miroslav Kalousek.

Nečasův kabinet , do nějž je zapojena někdejší nejbližší spolupracovnice premiéra Jana Nagyová. Policie obvinila ji a sedm dalších lidí kvůli zneužití Vojenského zpravodajství a údajnému uplácení tří bývalých poslanců ODS. Státní zástupce požádal sněmovnu v této kauze i o vydání k . Ve vazbě je nyní Nagyová a tři bývalí poslanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa.

Čtět také:

Jana Nagyová a Petr Nečas - osudová přitažlivost