Šéf českých muslimů: „Boko Zeman“ neměl vystupovat s radikály

Muneeb Hassan Alrawí

Muneeb Hassan Alrawí Zdroj: Rasch Jan/Euro

Předseda ústředí muslimských obcí v České republice Muníb Hasan Alravi v Hospodářských novinách (HN) kritizuje prezidenta Miloše Zemana za to, že se při oslavách 17. listopadu postavil na Albertově po bok představitelů Bloku proti islámu. Označuje ho za "Boko Zemana", čímž odkazuje na radikální islamisty z teroristické organizace Boko Haram. Slovenský premiér Robert Fico je pak podle Alraviho "Fico Haram".

„Nové spojenectví. Premiér Sobotka, šéf muslimských obcí v ČR a Bakalův tisk otevřeně proti prezidentu republiky a slovenskému premiérovi,“ reagoval na Twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Premiér Bohuslav Sobotka pátečním Hospodářským novinám řekl, že prezident by neměl vystupovat na akci xenofobní sekty šířící nenávist.

Zeman se podle něj projevem 17. listopadu na Albertově po boku představitelů extremistického Bloku proti islámu zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z Islámského státu a migrační krize. Zeman oponoval tím, že jeho projev islamofobní nebo nenávistné formulace neobsahoval.

„V minulých dnech jsem s hrůzou sledoval dva nejvyšší představitele států vzniklých po rozpadu Československa,“ podotkl v HN Alravi. Fico podle něj se zadostiučiněním konstatoval, že na Slovensku je monitorován každý muslim. „Český prezident se rovnou postavil mezi ty, kdo by chtěli lidem odebírat občanská práva, a pokud vyznávají islám, namlít je na masokostní moučku,“ uvedl Alravi.

Nigerijská organizace Boko Haram má podle něj na svědomí ukrutné zločiny. „Napadá mě jediné, co bych k výrokům Fica a Zemana mohl poznamenat, a sice jméno této organizace sarkasticky rozdělit mezi ně,“ podotkl Alravi. Sám prý násilí a terorismus z celého srdce odsuzuje, stejně jako lidé v české muslimské obci. „Jsou to ohavnosti páchané ve jménu mé víry. Ale s mou vírou ve skutečnosti nemají nic společného,“ dodal Alravi.