Šéf protikorupční policie končí kvůli sporu s Bradáčovou

Tomáš Martinec, šéf protikorupční policie rezignoval

Tomáš Martinec, šéf protikorupční policie rezignoval Zdroj: ctk

Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec končí ve funkci kvůli sporu s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Ta jeho útvar před několika dny nařkla, že na ni připravuje kauzu. Martinec však toto nařčení odmítá.

Tomáš Martinec na tiskové konferenci uvedl, že svoji funkci opustí k 15. květnu. „Věřím, že se tak vyjasní vztahy mezi útvarem a vrchním státním zastupitelstvím,“ uvedl Martinec. Podle něj útvar pracuje dobře, ale současná situace mu neprospívá. „Mám pocit, že je naše práce dehonestována,“ řekl na konferenci.

Podle policejního prezidenta Martina Červíčka Martinec svou rezignací nadřadil zájmy policie nad své vlastní, jeho čin ocenil jako „mužné gesto“.

Martinec u policie zůstane

Červíček řekl, že Martinec svou rezignací povýšil zájem policie nad svůj osobní zájem. S odcházejícím šéfem protikorupční policie chce nadále spolupracovat, podle něj by měl nadále zastávat vedoucí pozici. Policejní prezident se sporem Bradáčové a Martince zabývá od doby, kdy od Bradáčové dostal podnět k prověření stávající úrovně spolupráce Vrchního státního zastupitelství v Praze a protikorupční policie. Odhadl, že první výsledky prověřování by mohl znát zhruba za 14 dní.

Ministr vnitra Jan Kubice již včera řekl, že si neumí představit další spolupráci pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové a šéfa protikorupční policie Tomáše Martince. Důvodem je tvrzení Bradáčové o tom, že na ni policie připravuje kauzu, což šéf útvaru popírá. Kubice to řekl v České televizi. Sporem se zabývá policejní prezident a jeho vnitřní kontrola, do případu se již dříve vložil také ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který se Bradáčové zastal. Blažek k rozhodnutí ředitele Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality jen uvedl, že je velmi rád, že policejní prezident situaci řešil a že ji vyřešil rychle.

Bradáčová koncem března vyvracela v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 možnou podjatost v kauze IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí. V něm policisté podle informací médií prověřují i manžela vrchní státní zástupkyně Tomáše Hájka, se kterým ale Bradáčová tři roky nežije. Po vysílání žalobkyně řekla, že na ni kauzu vyrobil šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Její výrok zaznamenaly mikrofony, Martinec následně toto tvrzení popřel s tím, že Bradáčová k němu nemá a ani nemůže mít jakýkoliv důkaz.

Petr Kolman: Ruce pryč od Bradáčové