Šéf zemanovců Štengl vymáhal dluhy i přes insolvenční návrhy

Zdeněk Štengl

Zdeněk Štengl Zdroj: ctk

Co dělal nový předseda zemanovců Zdeněk Štengl uplynulých šest let? Sám říká, že se zabýval „bezpečnostním poradenstvím“. Při bližším pohledu na jeho skutečnou profesi vyzní tohle spojení jako velký eufemismus. Firma Spirus, kterou Štengl vlastnil napůl s dalším politikem SPOZ Romanem Doležalem, ve své webové prezentaci láká na „dlouholeté zkušenosti na poli vymáhání pohledávek a s exekučním řešením finančních situací“. Podle zjištění týdeníku Euro si dlužníky nebral příliš servítky.

Například podnikatel Jiří Černý se dostal do problémů se Spirusem poté, co převzal společnost East/West Connections, která rozběhla výstavbu bytového domu nedaleko západočeského městečka Nýřany. Dům měla postavit stavební firma Building Constructions z Hradce Králové, Černý jí dal ale výpověď, chtěl si poradit bez cizí pomoci.

Hradecká společnost se nechtěla dát a požadovala zaplatit 473 tisíc korun, které fakturovala za údajné stavební práce. Když Černý nezaplatil, převzal pohledávku Spirus. S podnikatelem si nejdřív marně snažili domluvit schůzku, pak přišly na řadu výhrůžky po telefonu. „Říkali, že špatně dopadnu,“ vzpomíná Černý. Zástupci Spirusu podle něj psychicky tlačili na stavbyvedoucího a další pracovníky.

Spirus následně podal na jeho firmu insolvenční návrh. Když ho soud zamítl, podal další. Soud ale ani napodruhé jeho důkazy nepřijal.

Spirus v oborových sdruženích neznají

Podnikání Spirusu je v Pardubickém regionu neznámou. Firmu s vlastním kapitálem kolem půl milionu korun a ročními výnosy spíše v řádu statisíců než milionů neznají ani v oborových sdruženích.

„Na trhu SBS se profesně pohybuji přes dvacet let. Název Spirus je pro mě ale zcela neznámý,“ odpověděl týdeníku Euro František Dostál z holdingu Doson a zároveň předseda regionální pobočky Asociace soukromých bezpečnostních služeb v Pardubickém kraji. Spirus není ani členem Asociace inkasních agentur (AIA) sdružující firmy na správu a inkaso pohledávek a firmu neznají ani oficiální exekutoři, sdružení v Exekutorské komoře.

Štengl ke konci loňského roku ze Spirusu odešel. Krátce před vrcholící prezidentskou kampaní, ve které měl na starosti koordinaci hlavního štábu Miloše Zemana s regiony, prodal svůj poloviční podíl za 100 tisíc korun Doležalovi. Na podzim se Štengl stal krajským zastupitelem a od prosince si našel v samosprávě i nové trvalé zaměstnání. Zvítězil ve výběrovém řízení na nově vzniklou funkci koordinátora pro dopravu. Stojí za připomenutí, že oblast dopravy spadá pod náměstka hejtmana za SPOZ, bývalého stávkomilného odboráře na železnicích Jaromíra Duška.