Šéfové EGAP a ČEB se budou hledat plošně, aby se přihlásilo co nejvíc odborníků

Bývalý generální ředitel EGAP Karel Pleva

Bývalý generální ředitel EGAP Karel Pleva Zdroj: E15 Richard Rames

Řízením Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) byl dočasně pověřen člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro úsek financí Milan Šimáček. Českou exportní banku (ČEB) dočasně povede člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro finance Miloslav Kubišta. Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Jak server E15.cz ve čtvrtek informoval, generální ředitel ČEB Tomáš Uvíra rezignoval na svůj post a generální ředitel EGAP Karel Pleva E15.cz řekl, že z funkce odchází po dohodě s dozorčí radou.

Rezignace Uvíry by podle serveru Česká pozice mohla souviset s dalším směřováním a strategií ČEB, kterou jako generální ředitel měl vládě předložit v září. Pleva, který EGAP řídí od února 2009, nechtěl bližší podrobnosti komentovat.

V příštím týdnu dozorčí rady a představenstva zveřejní podmínky pro výběr člena představenstva v postavení generálního ředitele jak ČEB, tak EGAP. Podmínky budou zveřejněny na internetových stránkách ministerstev, ČEB a EGAP a v médiích tak, aby se do výběru mohli přihlásit zájemci z řad odborníků na tuto oblast.

ČEB je vlastněn čtyřmi ministerstvy, a to ministerstvem financí, průmyslu a obchodu, zemědělství a zahraničí, které mají po 20 procentech akcií. Zbytek drží EGAP. Ten je ovládán také čtyřmi ministerstvy, každé vlastní čtvrtinu akcií.