Šéfové penzijních fondů věří v reformu

Důchodce

Důchodce Zdroj: profimedia.cz

Česká národní banka vydala licence na provozování nových penzijních společností dosud sedmi subjektům. Šéfové penzijních fondů doufají, že reforma, která má odstartovat od ledna, skutečně klapne.

„Věříme, že penzijní reforma bude v lednu 2013 spuštěna. Chystáme se na ni už několik měsíců. Museli jsme investovat do vývoje a zavedení nového informačního systému, probíhají školení v pobočkové i externí poradenské síti a tak dále. Není možné v tuto chvíli tak rozsáhlé přípravy zabrzdit a čekat na další politický vývoj,“ řekl deníku E15 šéf PF České spořitelny Aleš Poklop. Šéf fondu ČSOB Karel Svoboda odhaduje pravděpodobnost spuštění reformy na 95 procent.

I šéfové penzijních fondů se musejí zhruba dva měsíce před předpokládaným startem nových pravidel pro penze potýkat se značnou nejistotou. „Reforma bude spuštěna na sto procent, je jen otázkou, v jaké podobě a kdy,“ poznamenal šéf PF České pojišťovny Tomáš Matoušek.

Držitelé licencíDržitelé licencí | E15

Ředitelé fondů se shodují, že příprava penzijní reformy je nákladná. „Do dnešního dne vynaložila skupina Komerční banky na administrativní přípravy na penzijní reformu – transformaci Penzijního fondu KB a spuštění druhého pilíře – řádově desítky milionů korun,“ říká šéf fondu Komerční banky Pavel Jirák. Stejné řády uvádějí i další fondy.

Poslanci by měli o osudu penzijní reformy rozhodnout ještě na této schůzi, 30. října. Budou hlasovat o „technické novele zákonů k penzijní reformě“, kterou vetoval prezident Klaus. Dosud přitom není jasný budoucí postup takzvaných rebelů z ODS k reformě.

Technická novela k penzijní reformě řeší další závažné aspekty – neexistenci cesty příspěvků od zaměstnavatelů do penzijních fondů v rámci druhého pilíře a dále také skutečnost, že současná legislativa snižuje celkový odvod pojistného pro OSVČ při vstupu do druhého pilíře na 8,5 procenta ze současných 28 procent – což by znamenalo výpadek příjmů státního rozpočtu ve výši až dvaceti miliard korun.