Senát si briskně zvýšil příspěvky na provoz svých klubů

Senát (archivní foto)

Senát (archivní foto) Zdroj: CTK

Senát po vzoru Poslanecké sněmovny dnes během pár minut schválil zvýšení příspěvků na provoz senátorských klubů. Frakce si ale polepší na úkor senátorských náhrad za telefonování a připojení kanceláří na internet. Limit se od června sníží o dva tisíce na pět tisíc korun měsíčně. Sněmovna obdobné změny přijala už v únoru.

Senátorské kluby budou dál dostávat stálý měsíční příspěvek 31 850 korun. Dotace na každého člena se ale zvýší z 4615 na 6615 korun.

Nejvyšší částku bude nadále jako nejpočetnější frakce dostávat klub ČSSD. Díky jeho 33 členům to bude zhruba čtvrt milionu korun měsíčně.

Čtrnáctičlenný klub senátorů ODS získá kolem 124 500 korun, přibližně o 20 tisíc korun méně bude mít jedenáctičlenný klub KDU-ČSL a nezávislí.

Šestičlenný klub Starostové a nezávislí obdrží kolem 71 500 korun měsíčně, tak jako stejně početný klub Strany práv občanů a komunistů. Klub ANO s pěti členy bude dostávat přibližně 65 tisíc korun.

Senátorské kluby z příspěvků hradí výdaje na činnost svých pracovníků, posudky expertů, zahraniční cesty členů klubu či pohoštění při pracovních jednáních klubu.