Senioři mají dostat před Vánoci 600 korun, peníze musí najít Marksová

Michaela Marksová Tominová

Michaela Marksová Tominová Zdroj: CTK

Důchodci by v prosinci měli dostat jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 600 korun, schválila vláda. Norma nyní půjde do Parlamentu. Zvláštní bonus, který celkem přijde na 1,73 miliardy korun, pokryje ministerstvo práce a sociálních věcí. V příštím roce důchody vzrostou v průměru zhruba o sto korun.

„Jsem rád, že se nám podařilo najít koaliční kompromis a vláda dnes odsouhlasila mimořádný příspěvek pro důchodce ve výši 600 korun, který bude vyplacen ještě letos v prosinci,“ uvedl k rozhodnutí kabinetu Sobotka. „Považuji za správné, aby z rychlejšího růstu ekonomiky měli prospěch i senioři,“ sdělil.

Finance na jednorázový příspěvek bude muset najít ministerstvo práce a sociálních věcí. „V pátek proběhlo jednání na úrovni náměstků a došlo tam k předběžné dohodě, že my je najdeme v naší kapitole,“ řekla novinářům před jednáním vlády ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Ujistila, že její úřad je schopen potřebné peníze najít. Během jednání kabinetu pak novinářům řekla, že asi 25 milionů korun půjde z rozpočtů ministerstev vnitra, obrany a spravedlnosti.

Nový zákon má pět paragrafů. Příspěvek 600 korun mají dostat lidé, kteří budou mít v prosinci nárok na důchod či jeho část. Získat ho mohou i ti, jimž zanikl v prosinci nárok na penzi před jejím vyplacením.

O příplatek musejí ale písemně požádat, a to nejpozději do konce roku 2016. Marksová navrhuje, aby Sněmovna schválila zákon hned při prvním projednávání. Norma by měla platit od října.

Nárůst o stokorunu

Důchody se v Česku valorizují pravidelně k 1. lednu, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Marksová původně navrhovala přidat důchodcům víc, než nařizuje zákon. Od ledna si měli podle jejího plánu přilepšit v průměru o 205 korun, tedy o 1,8 procenta.

Po dohodě politiků by se penze ale měly příští rok upravit podle zákonných pravidel. Ministerstvo práce odhaduje zatím růst o 0,9 procenta, tedy v průměru asi o stokorunu.

Letos by měli důchodci mít k dispozici zhruba 113,8 procenta částky, kterou měli v roce 1989. Příští rok by to po zákonné valorizaci mělo být 112,5 procenta. Letos odpovídá penze 41,5 procentům hrubé mzdy, příští rok by to mělo být 40,5 procenta.