Šetření útoku na Stropnického dům vázne

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) Zdroj: ctk

Ani třetí týden po incidentu v pražském Suchdole, při kterém dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO) zasáhly čtyři lahve s hořlavinou, policie nezná pachatele. Podle informací deníku E15 komplikuje vyšetřování hlavně skutečnost, že byly vypnuté kamery a senzory vně i uvnitř objektu.

„Z důvodu ochrany soukromí to bylo přání rodiny pana ministra. Bohužel není k dispozici žádný záznam, který by mohl vést k identifikaci útočníka nebo útočníků,“ shodly se dva zdroje blízké vojenské policii. Ta má ochranu šéfa rezortu na starosti a bezpečnostní systém na dům instalovala.

Případ řeší kriminalisté z republikové policie. Podle nich to byl trestný čin obecného ohrožení ve stadiu pokusu. Ze čtyř Molotovových koktejlů vzplanul jeden, a ten se podařilo rychle uhasit. Nikdo nebyl zraněn. Stropnický byl u výslechu na začátku minulého týdne. Jeho výpověď byla spíše formalitou, protože v den útoku nebyl doma a vojenské policii věc ohlásil s více než desetihodinovým zpožděním.

Že měl útok směřovat na ministra Stropnického, je pouze jedna z vyšetřovaných verzí. Podle další mohl být cílem některý z rodinných příslušníků

Ministr připustil, že byl terčem vulgárních dopisů nebo příspěvků na sociálních sítích. Dosud mu ale nikdo vážně nevyhrožoval. „Musela to být reakce určitých radikalizujících se názorových skupin na kroky, které dělám na ministerstvu obrany,“ domnívá se.

Mohlo jít o klukovinu

Že měl útok směřovat na ministra Stropnického, je pouze jedna z vyšetřovaných verzí. Podle další mohl být cílem některý z rodinných příslušníků. Policie nevyloučila ani to, že mohlo jít o klukovinu.

Ministrova ochrana v důsledku incidentu výrazně posílila nejen o příslušníky vojenské policie. Místo superbu jezdí v opancéřovaném BMW či terénním nissanu. Navzdory zpřísněným bezpečnostním opatřením však údajně vzniká další problém – Stropnický si zkouší tyto speciálně upravené vozy sám řídit.