Severní a jižní Morava: většina primátorů chce zpět. Plány jim kříží nové strany

Olomouc

Olomouc Zdroj: profimedia

Zajímavý souboj slibuje Ostrava, kde z ČSSD vyloučený primátor Petr Kajnar bojuje v novém dresu. Přesto by socialisté na severu Moravy mohli zabodovat. Brněnský Roman Onderka se utká především s ANO a aktivisty z uskupení Žít Brno. Právě nové partaje mohou podobně jako v jiných městech dosavadním mocenským uspořádáním zamíchat.

Na severu Moravy budou mít voliči nejrozsáhlejší výběr v Ostravě, kde má zaregistrované kandidátky osmnáct politických stran a hnutí. V Opavě jich je čtrnáct, v Havířově třináct a v Karviné a Frýdku-Místku po jedenácti.

Ostravský primátor Petr Kajnar (zvolený za ČSSD) a jeho první náměstek Dalibor Madej (zvolený za ODS) jsou znovu lídry – ovšem ve zcela nových dresech. Kajnar, kterého sociální demokracie po sporech se spolustraníky vyloučila, se stal jedničkou hnutí Ostravské fórum. Madej má obdobnou pozici na kandidátce strany Toryové. Jejich původní strany vede do voleb starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza a primátorův náměstek Martin Štěpánek.

V Brně letos kandiduje sedmnáct uskupení, téměř polovina z nich jde do souboje poprvé nebo pod jiným názvem. Jihomoravskou metropoli vede už dvě volební období po sobě primátor Roman Onderka (ČSSD), který se pokusí o hattrick. V čele kandidátky své strany je i nyní. Lídrem se stal i přesto, že se loni zařadil do skupiny socialistů, kteří po loňských volbách do Poslanecké sněmovny vyzvali k rezignaci předsedu partaje a premiéra Bohuslava Sobotku.

Brno

Znovuzvolení může primátorovi Romanu Onderkovi (ČSSD) zkřížit některá z nových stran, zejména hnutí ANO ministra financí a miliardáře Andreje Babiše, jehož brněnskou jedničkou je někdejší dlouholetý šéf odpadové firmy A. S. A. Petr Vokřál. V Brně je hodně slyšet i o straně vzešlé ze skupiny aktivistů kritizujících a někdy i zesměšňujících Onderku s názvem Žít Brno v čele s Matějem Hollanem.

ODS do voleb překvapivě nevede dosavadní první náměstek primátora Robert Kotzian, jenž stanul v čele minulé kandidátky jako skandály nepoznamenaná tvář. Nyní byl lídrem občanských demokratů zvolen téměř neznámý člen rady města a vysokoškolský pedagog František Vižďa. Kandidátem TOP 09 na post primátora je zastupitel Jaroslav Kacer, zelené vede jejich celostátní místopředsedkyně pověřená vedením strany Jana Drápalová.

BrnoBrno | profimedia

Lidovci mají v čele starostku městské části Maloměřice-Obřany Kláru Liptákovou a komunisté stejně jako před čtyřmi lety zastupitelku Helenu Sýkorovu. K hlavním problémům a prioritám pro další volební období patří dostavba velkého městského okruhu v úseku Žabovřeská.

Nové vedení města se bude stejně jako další obce zabývat omezováním hazardu a heren s výherními automaty, kterými je pověstné mimo jiné Brno-střed. Vedle toho vyvolává spory změna územního plánu z roku 2011, kterou před měsícem soud označil za nezákonnou. Změna podle opozičních zelených mimo jiné zlegalizovala černé stavby v okolí brněnské přehrady. Mezi nimi má být i mohutná rekonstrukce původně malé chaty spojená s výstavbou bazénu na pozemcích neurčených pro zástavbu vlastněné Onderkovým náměstkem a vrchním urbanistou magistrátu Ladislavem Mackem (ČSSD).

Ten však pochybení odmítá. Dvě volební období také trvají hádky o přesunu hlavního brněnského nádraží. Nové vedení magistrátu čekají i jednání o odkupu podílu německé společnosti Messe Düsseldorf v největší firmě v Česku pořádající výstavy Veletrhy Brno, v níž má město zatím třetinový podíl.

Brno
Počet obyvatel: 378 tisíc
Nezaměstnanost: 9,0 %
Volby 2010: Zvítězila ČSSD se ziskem třicet procent hlasů, druhá skončila ODS s 22 procenty. Obě strany poté vytvořily velkou koalici. Přes čtrnáct procent hlasů získala TOP 09, o pět procentních bodů méně pak KDU-ČSL.
Přes sedm procent voličů dalo hlas KSČM a necelých šest procent zeleným. Všechny čtyři strany působí v opozici.

Ostrava

V Ostravě je napětí mezi sociálními demokraty hodně znát. Minulý měsíc skupina vesměs bývalých členů ČSSD požádala vládu, aby navrhla Nejvyššímu správnímu soudu pozastavit činnosti strany kvůli údajně nedemokratickým praktikám. Šéf ostravské buňky Adam Rykala řekl, že situaci vnímá jako útok hazardní lobby, která si nepřeje vítězství partaje ve volbách.

Problémy musela na poslední chvíli řešit i TOP 09. Kvůli údajně vážnému podezření z domácího násilí vyměnila koncem minulého týdne původního lídra Martina Piperka za moderátora Aleše Juchelku. Změnu osobně řešil první místopředseda strany Miroslav Kalousek. Sebevědomí naopak nechybí hnutí ANO, jehož ostravskou jedničkou je podnikatel Tomáš Macura.

OstravaOstrava | profimedia

Ten chce získat alespoň třicetiprocentní podporu voličů. Právě omezení hazardu je jedním z hlavních témat, na němž se shodují všichni uchazeči o post primátora. Liší se však v pohledu na nulovou toleranci, část se přiklání pouze k částečné regulaci. Na těchto názorových rozporech přitom ztroskotala příprava nové obecně závazné vyhlášky, na níž se nynější vedení města nebylo schopno shodnout zhruba dva roky.

Debatuje se také o jízdném ve veřejné dopravě. Zatímco například KSČM by chtěla prosadit bezplatnou dopravu pro všechny, další uskupení se přiklánějí ke slevám pro určité skupiny obyvatel, jako jsou například studenti či senioři. Mezi další témata patří znovuoživení historického centra Ostravy, které se v posledních letech vylidňuje.

Ostrava
Počet obyvatel: 304 tisíc
Nezaměstnanost: 11,3 %
Volby 2010: Zvítězila ČSSD se ziskem přes 32 procent hlasů, na druhém místě skočila ODS s 18,5 procenta. Obě strany se dohodly na společné vládě, někteří představitelé města však už nejsou jejich členy. Hnutí Ostravak se 16 procenty, komunisté s 12,7 procenta a TOP 09 s 6,5 procenta hlasů jsou v opozici.

Olomouc

OlomoucOlomouc | profimedia

Sociální demokraty, tedy vítěze minulých komunálních voleb v Olomouci, vede vysokoškolský učitel a šéf klubu zastupitelů ČSSD Antonín Staněk. TOP 09 vsadila na pedagoga a člena městské rady Aleše Jakubce, jedničkou lidovců je stejně jako před čtyřmi lety Ladislav Šnevajs. Kandidátem ANO na primátora je náměstek dopravy Milan Feranec. Mezi hlavní priority patří dostavba tramvajové trati na Nové sady.

Partaje se budou muset popasovat také s omezením hazardu, protože v prosinci budou o zákazu automatů hlasovat lidé v referendu. Pro jejich úplné omezení je však jen málokterý z lídrů v obavách, že by se hráči přesunuli na nelegální trh. Problémem začíná být postupný úbytek obyvatel města, který před třemi lety klesl poprvé pod sto tisíc a dále se snižuje. Pokles se prý zatím na příjmech města příliš neprojevuje.

Olomouc
Počet obyvatel: 99 tisíc
Nezaměstnanost: 8,4 %
Volby 2010: Zvítězila ČSSD s 29 procenty hlasů, vládnoucí koalici ale nakonec sestavila ODS, která získala 24 hlasů, TOP 09 se ziskem 15 procent a lidovci, kterým dalo hlas 7,5 procenta voličů. V opozici kromě sociálních demokratů skončila i KSČM, kterou volila desetina voličů.