Singer: České firmy jsou na tom teď lépe, než v krizovém roce 2008

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: mediafax

Přestože je současná ekonomická situace ve světě čím dál více srovnávána s krizovým rokem 2008, české podniky jsou na tom lépe než před třemi roky. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer, který se ve Spojených státech zúčastnil zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB).

„Řada českých subjektů je dnes v lepším než v tom relativně dobrém stavu jejich rozvah nebo jejich aktiv, ve kterém byla v roce 2008, 2007,“ uvedl Singer.

Současné problémy světových ekonomik lze podle Singera překonat jen za předpokladu rychlé koordinace všech zodpovědných stran. Pro řešení evropských problémů je podle něj klíčové Německo. „Je jediné dostatečně solventní, aby mohlo znamenat nějaký rozdíl,“ řekl Singer.

Atmosféra na letošním zasedání MMF a SB podle šéfa ČNB připomíná krizový rok 2008. „Je to jedno z těch méně optimistických zasedání, které jsem zažil,“ podotkl.

Řešení ekonomických problémů je podle Singera záležitostí především jednotlivých zemí, kterých se finanční potíže týkají. Mezinárodní společenství je v jejich aktivitách může pouze podpořit. „Vůle mezinárodního společenství má většinou mnohem méně významné efekty než vůle vlastní vlády,“ dodal Singer.