Singer: Ekonomika může „slušně růst“ i bez zahraničních faktorů

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Guvernér České národní banky Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova, E15

Nejnovější údaje o hrubém domácím produktu (HDP) ukazují, že česká ekonomika může solidně růst i bez pomoci zahraničních faktorů. Vyplývá to z vyhodnocení posledních čísel šéfem ČNB, Miroslavem Singrem. Podle něj se Česká republika zbavila závislosti na zahraničí.

„Nejzajímavější na posledním čísle je to, že česká ekonomika k meziročně velmi slušným růstům mezi 2 a 3 procenty už nepotřebuje „být táhnuta“ zahraničím,“ napsal Singer na blogu zveřejněném na webových stránkách ČNB.

Singer uvedl, že o tom svědčí například srovnání výkonu české ekonomiky v prvním a druhém čtvrtletí letošního a minulého roku s výkony jejích hlavních obchodních partnerů. „V podstatě se setřel nebo v některých případech i otočil rozdíl mezi tempy růstu u nás a u ekonomik našich významných obchodních partnerů,“ hodnotí šéf ČNB Miroslav Singer.

Jako příklad uvádí porovnání s Německem a Slovenskem. Zatímco v předešlých letech za výkonem tamních ekonomik Česko výrazně zaostávalo, dnes přichází změna. „Letos je již situace podstatně jiná – jak z hlediska meziročních, tak mezičtvrtletních temp růstu rosteme rychleji než Německo, u Slovenska rosteme rychleji z hlediska meziročních temp, z hlediska mezičtvrtletních byl výsledek Slovenska v druhém kvartálu lepší, i konzervativně ale lze odhadnout, že v první polovině tohoto roku rosteme rychleji,“ napsal Singer.

Vývoj české ekonomiky za posledních 10 let


tradingeconomics.com

První rychlý odhad Českého statistického úřadu minulý týden ukázal, že HDP ve druhém čtvrtletí mezikvartálně stagnoval a meziročně stoupl o 2,6 procenta. Singer však na blogu na závěr uvádí, že česká ekonomika pořád je a bude závislá na zahraničí. Není však na místě používat výraz, že se zahraničím necháva táhnout. „Táhnout“ může jen ten, kdo je rychlejší,“ uzavřel Miroslav Singer.