Singer se uchází o post viceguvernéra Rozvojové banky Evropy

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Guvernér České národní banky Miroslav Singer stojí o místo viceguvernéra Rozvojové banky Rady Evropy (CEB). Singerovi končí v polovině letošního roku mandát v centrální bance. CEB nabízí půjčky státům, a to například na sociální bydlení, modernizace nemocnic nebo rekonstrukce památek, ale i třeba v případě živelních pohrom.

Kandidaturu na místo ve vedení CEB za Českou republiku nabídlo Singerovi ministerstvo financí. Guvernér ČNB již podal přihlášku do výběrového řízení. V CEB jsou tři posty viceguvernérů, vyhlášena jsou nyní výběrová řízení na dva z nich.

„Byla by to pro mě zajímavá možnost působit v regionech, kde jsem již jako guvernér rád podporoval rozvoj místních centrálních bank, a také příležitost pracovat v jiném typu finanční instituce než doposud,“ sdělil serveru HlídacíPes Singer. „Ovšem jak to dopadne, se teprve uvidí, kandidátů na tu pozici rozhodně není málo,“ doplnil.

Pod Radu Evropy spadá CEB i Evropský soud pro lidská práva

Rada Evropy je mezinárodní organizace nezávislá na Evropské unii. Spojuje 47 evropských zemí a dalších šest pozorovatelských zemí. Pod Radu Evropy spadá kromě CEB třeba Evropský soud pro lidská práva. Singer (47) před působením v ČNB pracoval mimo jiné v Národohospodářském ústavu AV ČR a Centru pro ekonomický výzkum a doktorská studia UK (CERGE-EI).

Byl hlavním ekonomem Expandia Finance, poté ředitelem Investiční společnosti Expandia a ředitelem společnosti Expandia Holding. Pak nastoupil do PricewaterhouseCoopers ČR, kde se specializoval na projekty zlepšující výkonnost podniků, restrukturalizace a transakce s problémovými aktivy.

Byl rovněž členem dozorčí rady či představenstva společností Česká pojišťovna, Expandia Finance, Expandia Banka, Expandia Holding a Chemofond a průmyslových firem Jitona, Vigona a Vlnap. Byl členem redakční rady časopisu Finance a úvěr a Business Central Europe.