Sjezd ČSSD nebude, Sobotka může jednat o vládě

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a statutární místopředseda Michal Hašek 19. říjnav2013 v Praze na programovém shromáždění strany.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a statutární místopředseda Michal Hašek 19. říjnav2013 v Praze na programovém shromáždění strany. Zdroj: CTK

Rozhovory o vládě mezi ČSSD, ANO a lidovci se naplno rozběhly. Předseda socialistů Bohuslav Sobotka podle očekávání triumfoval nad pučisty v čele s Michalem Haškem a vede vyjednávací tým, kam si prosadil své příznivce. Mimořádný sjezd strany se zatím neuskuteční, rozhodl její ústřední výkonný výbor.

Nejvyšší orgán sociální demokracie mezi sjezdy zrušil nedávné rozhodnutí předsednictva, které vyzvalo Sobotku k rezignaci. A zároveň postup takzvaných pučistů odsoudil. „Vracíme se k povolebnímu vyjednávání. Ztratili jsme uplynulých čtrnáct dní, kdy jsme si museli vyřešit vnitřní problémy,“ řekl Sobotka.

O sjezdu se rozhodne po sestavení vlády nebo v případě, že by rozhovory s hnutím Andreje Babiše a KDU-ČSL zkrachovaly. „Převážil názor, že není možné paralelně vést jednání o vládě a připravovat sjezd. Teď je nutné zaměřit se na celostátní politiku a ne na vnitrostranické spory,“ řekl Sobotka. Ten přitom konání sjezdu příští rok v únoru prosazoval.

Ve vyjednávacím týmu je i Milan Chovanec

ČSSD neskrývá, že největší rozpory budou kolem církevních restitucí. „Je to důležitý moment, který rozhodne o tom, zda pro nás bude mít programové prohlášení vlády smysl,“ konstatoval Sobotka. K uspořádání jednorázového referenda o restitucích dodal, že k jeho prosazení nevidí v dolní komoře parlamentu potřebnou ústavní většinu 120 hlasů. Vedle Sobotky jsou v novém vyjednávacím týmu šéf Senátu Milan Štěch a místopředsedové Alena Gajdůšková, Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek.

Rezignace pučistů

Pučisté uvnitř sociální demokracie prozatím prohráli. „Rebelové“ Michal Hašek a Jeroným Tejc, dosavadní straničtí oponenti předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, nakonec oznámili, že chtějí být po odchodu z vedení strany řadovými poslanci. Oba politici se neúspěšně snažili politicky odstranit šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku a tím způsobili ve straně rozkol.

Přitom až do pátku to vypadalo, že by zasedání přibližně 180 členů nejvyššího stranického orgánu ČSSD mezi sjezdy mohlo přinést zásadní střet mezi Sobotkou a křídlem dosavadního druhého muže strany Michala Haška. Statutární místopředseda Hašek ale v pátek spolu se šéfem poslaneckého klubu Jeronýmem Tejcem nakonec rezignovali na své funkce.

Vystoupení předsedy Bohuslava Sobotky před zasedáním ÚVV ČSSD

Svých funkcí se vzdali také další účastníci takzvané „lánské schůzky“. Škromach už ve čtvrtek oznámil, že rezignuje na post místopředsedy. „Já, jako místopředseda jsem si vědom, že volební výsledek nebyl dobrý, a vyvodil jsem z toho osobní zodpovědnost,“ uvedl v České televizi. Dodal však, že setkání s prezidentem nepovažuje za špatné.

Další účastník lánské schůzky Jiří Zimola už na konci října rezignoval na členství v předsednictvu a výkonném výboru ČSSD. Místopředseda ČSSD Milan Chovanec, který jako první přiznal účast na schůzce v Lánech, již dříve uvedl, že nabídl rezignaci na post ve vedení.

Dva týdny turbulencí uvnitř ČSSD od sněmovních voleb
Neděle 10. listopadu
- Ústřední výkonný výbor ČSSD zrušil usnesení předsednictva strany z 27. října, které vyzvalo šéfa strany Sobotku k rezignaci a vyřadila ho z vyjednávacího týmu. ÚVV také rozhodl, že nebude mimořádný volební sjezd v únoru 2014.
- ČSSD rozhodla, že ve vyjednávacím týmu na jednání o možné vládě budou kromě Sobotky také členové grémia Alena Gajdůšková, Milan Chovanec, Lubomír Zaorálek a předseda Senátu Milan Štěch. Sobotku také straníci potvrdili jako kandidáta na funkci ministerského předsedy.
Pátek 8. listopadu
- Hašek a Tejc oznámili, že rezignují na funkce ve vedení strany. Za hlasováním předsednictva, které se postavilo proti Sobotkovi, si stojí. K vyvození zodpovědnosti vyzvali i místopředsedy Milana Chovance a Lubomíra Zaorálka.
Čtvrtek 7. listopadu
- Zdeněk Škromach rezignoval na funkci místopředsedy ČSSD.
Úterý 5. listopadu
- Prezident Zeman se poprvé veřejně vyjádřil k lánské schůzce. Pokládá prý za „poněkud komické“, že ji účastníci z ČSSD tajili. Zopakoval své dřívější stanovisko, že jednáním o sestavení vlády pověří toho, koho mu vítězná strana doporučí.
Pondělí 4. listopadu
- Sobotka znovu vyzval Haška, Škromacha a Tejce k odchodu z funkcí ve vedení strany.
Sobota a neděle 2. a 3. listopadu
- Chovanec prohlásil, že lánskou schůzku inicioval Hašek. Na setkání se podle Chovance ale o Sobotkově svržení nejednalo. Cílem prý bylo ukázat, že má Hašek svůj tým.
Pátek 1. listopadu
- Sobotka řekl, že účastníci schůzky zůstanou ve stínové vládě, v té skutečné ale zasednou až na Chovance jen stěží.
- Krajské organizace ČSSD v Olomouckém a Karlovarském kraji podpořily Sobotku. V následujících dnech Sobotku podpořily v všechny krajské organizace ČSSD.
Čtvrtek 31. října
- Sobotka prohlásil, že chce, aby „pučisté“ odstoupili z vedení strany.
- Grémium ČSSD nesestavilo nový vyjednávací tým. Do zasedání ÚVV 10. listopadu tak vede jednání Sobotka.
Středa 30. října
- Chovanec v narážce na Haška prohlásil, že ve vedení strany nemůže zůstat člověk, který lže o schůzce u prezidenta. Hašek, Tejc, Škromach a Zimola poté setkání s hlavou státu potvrdili. Výzvu předsedy Senátu Štěcha k odstoupení z vedení ČSSD Tejc, Hašek i Škromach odmítli; Zimola prohlásil, že je připraven rezignovat, pokud ho vyzve krajský výbor strany. Tejc televizi Prima řekl, že schůzku inicioval prezident, kancléř Vratislav Mlynář naopak tvrdil, že prezident schůzku nesvolal.
- Na podporu Sobotky se v Brně sešlo přibližně 500 lidí. Na transparentech žádali odchod „zrádců a pučistů“.
Úterý 29. října
- Sobotka svolal na 10. listopadu ústřední výkonný výbor strany, jenž by mělo rozhodnout o jeho setrvání ve funkci.
- Z povolebního vyjednávacího týmu ČSSD nejprve odstoupili místopředsedové Zaorálek a Chovanec a posléze i Hašek a Tejc.
- Senátorský klub ČSSD vyjádřil Sobotkovi „plnou podporu“.
- Poslanci ČSSD zvolili šéfem svého klubu Jeronýma Tejce a přijali výzvu, aby se Sobotka účastnil jednání o vládě.
- Místopředseda Chovanec potvrdil sobotní schůzku vlivných členů strany se Zemanen. Hašek o ní mluvil jako o fámě.
- Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředsedkyně ANO Věra Jourová řekli, že o spolupráci chtějí jednat se Sobotkou.
Pondělí 28. října
- Sobotka prohlásil, že by Zeman neměl zasahovat do poměrů v ČSSD a výzvu k rezignaci označil za pokus o puč a mocenské převzetí strany. Oznámil též, že povede vlastní jednání o vládě.
- Na podporu Sobotky se v Praze sešla asi tisícovka lidí. Podporu mu vyjádřilo i několik předních politiků ČSSD, včetně předsedy Senátu Milana Štěcha, a odborář Jaroslav Zavadil.
- Sobotka se odmítl zúčastnit předávání státních vyznamenání na Pražském hradě.
Neděle 27. října
- Hašek prohlásil, že kdyby on byl předsedou ČSSD a strana ve volbách dostala 20,5 procenta hlasů, odstoupil by z funkce. Sobotka označil Haškův výrok za alibismus.
- Server Česká pozice informoval o tajné schůzce části špiček ČSSD s prezidentem.
- Brněnský primátor Roman Onderka navrhl předsednictvu ČSSD, aby vyzvalo Sobotku k rezignaci. Návrh schválilo 20 ze 33 členů předsednictva, v grémiu (nejužším vedení) byl poměr pět ku třem ve prospěch Sobotky. Sobotka rezignovat odmítl. Širší vedení ČSSD také Sobotku vyřadilo z povolebního vyjednávacího týmu.
- Prezident Zeman řekl, že by na Sobotkově místě rezignoval.
Sobota 26. října
- ČSSD vyhrála volby do Sněmovny. Zisk 20,45 procenta hlasů ale znamenal její nejhorší výsledek ve volbách v ČR. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka oznámil, že přes tento výsledek nepočítá s rezignací a hodlá vést přípravy na jednání o vládě.
- Místopředsedové ČSSD Michal Hašek, Milan Chovanec a Zdeněk Škromach, bývalý předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc a jihočeský sociálnědemokratický hejtman Jiří Zimola se sešli s prezidentem ČR Milošem Zemanem na tajné schůzce v Lánech.

Čtěte také: profily Bohuslava Sobotky a Michala Haška