Skiareály ČSTV v Krkonoších ovládnou soukromé firmy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Český svaz tělesné výchovy vyřešil dilema, jak by si zároveň ponechal majetek a rozvíjel ho, aniž by do něj vložil korunu, a ještě na něm vydělal. Skiareál Špindlerův Mlýn pronajal na 20 let konsorciu společností Tatra Mountain Resort a Snowhill, lyžařský areál Pec pod Sněžkou společnosti Mega Plus.

Cestou pronájmu se svaz podle jeho předsedy Miroslava Jansty rozhodl jít i proto, že ČSTV nese zodpovědnost za rozvoj celého regionu. Přitom ale hledal způsob, jak by majetek mohl přinášet i zisk.

Konsorcium společností Tatra Mountain Resorts a Snowhill, které se spojí pod společnost Melida, ČSTV zaplatí za pronájem každý rok 43,8 milionu korun. Musí také do areálu za tuto dobu investovat 800 milionů korun. Firma Mega Plus zaplatí za Pec pod Sněžkou ročně 15 milionů korun a zavázala se k investicím ve výši 350 milionů korun.

:

Dobeš kritizuje rozhodnutí ČSTV ohledně Sazky

„Harrachov jsme si ponechali jako vlajkovou loď pro náš svaz a jako místo pro přípravu olympijských reprezentantů,“ poznamenal Jansta. Areál v Peci se podle něj potýkal s finanční ztrátou. „Poslední zisk byl vytvořen umělými účetními operacemi. Hrozilo, že bychom ho museli jako akcionáři dofinancovávat. Chtěli jsme proto najít nového partnera,“ poznamenal Jansta.

Nakonec rozhodoval mezi dvěma. Společnost Mega Plus podle něj dala lepší záruky v dlouhodobosti provozování a vyšší ručení za provedení investic.

2862791:normal690:true:true

Špindlerův mlýn sice generoval dividendu, ale i ta začala v posledních letech klesat. Jansta konstatoval, že konsorcium dalo nabídku, která je velmi dobrá. Jako garanci svaz získá i jedno nájemné předem navíc a 250 milionů korun jako ručení. „V rámci smluv je zaručena kontrola investic,“ dodal Jansta. Nájmy jsou podle něj koncipovány tak, aby se mohl svaz po deseti letech rozhodnout, zda po uplynutí dvou dekád smlouvy prodlouží, pozmění nebo od nich ustoupí.

Vše by měla podle Jansty zastřešovat poradní orgán s názvem Krkonoše 2020, ve kterém budou zastoupeni ČSTV, Krkonošský národní park, Svaz měst a obcí a jednotlivých areálů. Měl by sloužit diskuzi o koncepci investic v celém regionu Krkonoš, aby si vzájemně nekonkurovaly.

„Naše společnost o areál Špindlerův mlýn usilovala dva roky. Máme v plánu udělat revitalizaci celého zázemí, sjezdovek i vleků,“ sdělil zástupce firmy Tatra Mountain Resort Igor Rataj.