Škoda, Hyundai a Continental. Nejvíc vydělávají firmy z autoprůmyslu

Škoda Auto - závod v Kvasinách

Škoda Auto - závod v Kvasinách Zdroj: ctk

Největší výdělek svému vlastníkovi loni v Česku přinesla Škoda Auto. Druhé místo patří rovněž výrobci automobilů, společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech. Třetí byla firma Continental HT Tyres. Vyplývá to z žebříčku firem podle tvorby ekonomického zisku (EVA), který sestavuje společnost Bisnode. Do hodnocení za rok 2014 bylo zařazeno přes 62 800 tuzemských podnikatelských subjektů.

„Vítězi letošního ročníku hodnocení firem podle EVA jsou jednoznačně firmy z automobilového průmyslu, na jejichž výsledcích se nejvíce odrazily změny při zlepšování stavu ekonomiky,“ zhodnotil výsledky analytik Bisnode Michal Řičař.

Žebříček vyjadřuje ekonomickou přidanou hodnotu společností z hlediska samotného podniku, ale také akcionářů a věřitelů. Ukazatel EVA (Economic Value Added) vypovídá o tom, zda společnosti vytvářejí ekonomickou přidanou hodnotu pro své vlastníky, nebo zda hodnotu vloženou investorem naopak ničí.

S využitím letitého hodnocení tuzemských firem podle EVA lze vysledovat, že vítězové nejčastěji podnikají v energetice a zpracovatelském průmyslu.

V těchto oblastech podnikání jsou firmy schopny generovat významně vyšší zisky, než jaké poskytuje běžně dostupný trh ostatním hráčům. To je umožněno díky extrémně vysokým počátečním investicím do podnikání, které tak přirozeně brání vstupu nových podnikatelů.

Stavebnictví na chvostu

Naopak stavebnictví je nejhorším oborem z hlediska EVA. Ve srovnání s dalšími obory podnikání se stavebnictví nedaří dosahovat výhodných pozic proti ostatním oborům. Za stavu současné ekonomiky tak firmy ve stavebnictví mají mnohem nižší šance na výrazné zisky než ostatní obory podnikání, dodal Řičař.

Absolutní EVA vlajkové lodi českého automobilového průmyslu Škody Auto loni dosáhla 12,96 miliardy korun a meziročně se zvýšila o 7,18 miliardy korun. Výsledky deseti nejlepších firem uvádí následující tabulka.

TOP 10 žebříčku EVA 2014:Žebříček tvorby ekonomického zisku za rok 2014Žebříček tvorby ekonomického zisku za rok 2014 | BisnodeZdroj: Bisnode