Školákům zůstanou desetiminutové přestávky

školství

školství

O možnosti zkrátit přestávky ve školách z deseti na pět minut hovořilo ještě dopoledne ministersvo školství. Zpráva vzbudila odpor u ředitelů škol a ministr školství Josef Dobeš (VV), po poradě s vedením resortu od myšlenky na omezení přestávek ustoupil.

Přestávky mezi vyučovacími hodinami budou nadále nejméně desetiminutové, jedna dopolední přestávka musí trvat nejméně 15 minut, tak zní poslední rozhodnutí ministerstva školství. „Ministr Dobeš svolal poradu vedení, která se jednoznačně usnesla, že změna by nebyla ve prospěch žáků, a proto se vrací k původnímu znění,“ uvedlo ministerstvo. Podle původního návrhu by ředitelé škol mohli zkracovat přestávky z deseti na pět minut, aby výuka končila dřív a dojíždějící děti stihly vlak nebo autobus. Ministerstvo školství navrhlo i možnost zkrácení obědové pauzy z 50 na 30 minut. Podle oslovených ředitelů je to ale nesmysl, protože děti i kantoři by prý nestíhali přebíhat mezi učebnami a ve školních jídelnách by nastal chaos.

Novinky by se měly dotknout také středních škol, termíny přijímacích zkoušek by se měly jednotně konat od 22. do 30. dubna včetně zkoušek na dálkové a nástavbové obory. Dosud přitom mohly školy „přijímačky“ pořádat až do 7. května, na některé typy škol až do první poloviny května. Letos už ale budou střední školy v květnu zaměstnány jednotnými maturitními testy. Vyhláška by měla začít platit ještě v lednu, protože do konce měsíce musejí ředitelé škol vyhlásit podmínky pro přijímací řízení.