Školství hledá supermanažery pro vědecká centra, dostanou statisíce

Vylepšené léky.
Laboratoř společnosti
Imuna, v níž vznikají
preparáty proti
nebezpečným
bakteriím

Vylepšené léky. Laboratoř společnosti Imuna, v níž vznikají preparáty proti nebezpečným bakteriím Zdroj: imuna

Ministerstvo školství oznámilo, že připravuje pravidla pro výběr "supermanažerů", kteří budou řídit nově vznikající vědeckovýzkumná centra za miliardy korun. Úřad chce tímto způsobem najít šéfy třeba pro chystaný superlaser ELI v Dolních Břežanech u Prahy nebo mezinárodní centrum klinického výzkumu ICRC v Brně. Úspěšní kandidáti budou pobírat platy v řádech statisíců.

Výběrová řízení budou mezinárodní, kandidáty bude vybírat komise složená z českých i zahraničních expertů z vědeckých center a univerzit spolu s odborníky na lidské zdroje a zástupci ministerstva. Podmínky pro výběrová řízení mají být známy příští týden. Ministerstvo tak chce najít manažery pro pět vědeckých center, která mají celkový rozpočet 19 miliard korun.

Kromě superlaseru ELI a centra klinického výzkumu ICRC jde ještě o biomedicínské centrum BIOCEV ve Vestci u Prahy, Středoevropský technologický institut CEITEC v Brně a ostravské superpočítačové centrum IT4Innovations. Většina nákladů jde z programu EU na vědu.

„Pro ministerstvo školství a operační program Výzkum a vývoj pro inovace jde o opravdu prestižní projekt, pro který chceme získat excelentní ředitele v podobě špičkových manažerů a odborníků. Rádi bychom také dosáhli toho, aby i zahraniční konkurence mohla rozvířit vody malého českého rybníka a byla zárukou zvyšování kvality řízení výzkumu a vývoje, po kterém se neustále volá,“ uvedl ministr školství Josef Dobeš (VV).

Server Česká pozice ve středu napsal, že Dobeš výběr kandidátů před dvěma měsíci pozastavil. Server uvedl, že měsíční plat výkonných a vědeckých ředitelů by se měl pohybovat ve výši 3500 až 45 tisíc eur (zhruba 85 tisíc až 1,1 milionu korun).